WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2023-12-11 01:35:26' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

La sonda Mars Express observa unes grans regions d’erosió.

La sonda Mars Express ha descobert l’evidència geològica que suggereix algun procés de dipòsits a gran escala originats per l’erosió, en les regions equatorials del planeta Mart. Si això es així, ens proporcionarà una altre peça important per entendre el clima d’un passat en el planeta vermell.

Aquesta evidència correspon a una regió mineralògica anomenada Aram Chaos, un gran cràter d’uns 280 quilòmetres de diàmetre, situat gairebé a l’equador marcià. Les dades recollides per l’instrument OMEGA de la sonda Mars Express, el Visible and Infrared Mineralogical Mapping Spectrometer, el qual ha mostrat que en aquesta regió existeix una quantitat significativa de sulfats i òxids fèrrics. A la Terra l’òxid fèrric, es conegut normalment com a rovell.

Les observacions de la Mars Express, ens mostren que la brillant pols vermella que cobreix el planeta, està enriquida en òxdis fèrrics. En els foscos dipòsits d’Aram Chaos, s’ha detectat fins a quatre vegades més concentració d’aquests òxids fèrrics.

“Els sulfats s’han acumulat en forma de dipòsits foscos en el fons dels penya-segats”, comenta la Stéphane Le Mouélic, membre de la Universitat de Nantes i del equip d’aquesta recerca. Això suggereix que els òxids fèrrics han estat descoberts per la erosió abans de caure a la base dels penya-segats. Les dunes d’aquesta mateixa regió també són molt rics en òxids fèrrics.

Segurament que aquest fenomen no és únic de la regió d’Aram Chaos. El ròver Opportunity de la NASA, també va descobrir dipòsits semblants a Meridiani Planum, una regió d’uns 1.000 quilòmetres de grandària.

omega_figure1_orig_h.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 23, 2009 5:30 pm

    […] 20 Març 2009. La sonda Mars Express observa unes grans regions d’erosió.  […]

Deixa un comentari