WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2023-12-11 00:23:50' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Uns nuclis galàctics apropant-se a una runa còsmica.

Una nova imatge del Telescopi Espacial Spitzer de la NSA, ens ofereix una rara visió d’una imminent col·lisió entre els nuclis de dues galàxies, cadascuna impulsada per un forat negre de varis milions de vegades la massa del nostre Sol.

Els nuclis galàctics, estan concentrats en una sola galàxia anomenada NGC 6240, situada a uns 400 milions d’anys llum de nosaltres, en direcció a la constel·lació de Ophiuchus. De fet, fa milions d’anys que cada nucli galàctic, era el centre de la seva pròpia galàxia, abans que cadascuna topés contra l’altre. Ara els nuclis galàctics s’apropen entre si a unes enormes velocitats i es preparen per una gegantina col·lisió final. Els nuclis toparan durant els propers milions d’anys, un temps relativament petit a una escala galàctica.

Aquesta espectacular imatge, combina les dades visibles del Telescopi Espacial Hubble, amb les infraroges del Spitzer. Aquesta es una rara visió efímera de la seva evolució, quan encara són visibles els nuclis galàctics interaccionant entre si.

NGC 6240 emet gran quantitat de llum infraroja, un indici que una explosió de formació estel·lar per sota del promig. La radiació infraroja suplementària es comú en les galàxies que interaccionen, així doncs en aquestes galàxies la pols i el gas format per la col·lisió formen una gran producció estel·lar que emet llum infraroja.

La càmera infraroja del Spitzer, pot observar el calor suplementari de les estrelles acabades de formar-se, encara que la seva llum visible estigui tapada per els densos núvols de pols que estan al voltant d’aquestes estrelles.

En el centre de NGC 6240, els dos forats negres estimularan una gran producció de radiació, l’un davant de l’altre, transformant probablement aquesta galàxia, en una gegantina galàxia infraroja ultra-lluminosa, milers de vegades més brillant en infraroig que la nostra Via Làctia.

ngc-6240.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

2 Comentaris fins ara

  1. » Un “Mano a mano” de forats negres. Octubre 17, 2009 1:32 pm

    […] Localitzar i estudiar la fusió dels forats negres, s’està convertint en un camp actiu de la recerca en astrofísica. Des de l’any 2002, hi ha un gran interés en les observacions del Chandra i d’altres telescopis de NGC 6240. […]

  2. » Index 2009. Desembre 29, 2009 10:09 pm

    […] 18 Març 2009. Uns nuclis galàctics apropoant-se a una runa còsmica.  […]

Deixa un comentari