WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-06-13 18:18:23' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El forat negre de la Medusa.

Aquesta imatge de la galàxia de la Medusa (anomenada també NGC 4194), està composta amb les dades de l’Observatori de raigs X Chandram en llum blava; i les imatges òptiques del Telescopi Espacial Hubble en llum taronja. Situada per sobre i en el centre de la galàxia, observem els “cabells” de la Medusa en llum visible, així com la cua de la marea formada per la col·lisió entre dues galàxies. La brillant font de raigs X situada a l’esquerra dels cabells de la Medusa, pot ser probablement un forat negre.

Moltes brillants fonts de raigs X situades en les galàxies, són binàries que contenen forats negres massius o estrelles de neutrons, que romanen després d’una explosió d’una supernova. Per tal que aquests objectes puguin generar raigs X per períodes molt llargs de temps, cal que siguin estrelles binàries massives progenitores, que emeten raigs X. D’aquesta manera és possible utilitzar aquests “fòssils” per estudiar la història de la formació de les estrelles d’aquestes galàxies.

En aquesta imatge de la galàxia de la Medusa, els sistemes binaris de raigs X, els podem observar com a brillants punts de color blau.

Un estudi recent de la galàxia de la Medusa i d’altres galàxies, ha mesurat la correlació entre la formació d’estrelles i la producció de binàries de raigs X. Un estudi comparatiu entre la galàxia medusa i NGC 7541, dues galàxies amb proporcions altes de formació estel·lar, indica que el nombre de fonts de raigs X i la seva brillantor és correlacionen amb l’ìndex de formació estel·lar.

medusa.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Octubre 3, 2009 7:05 pm

    […] 16 Març 2009. El forat negre de la Medusa.  […]

Deixa un comentari