WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-07-15 09:34:01' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Es detecta la pols en el Bulb Galàctic.

Utilitzant el Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, uns investigadors han trobat l’evidència que les estrelles riques en carboni, poden existir en el centre de la nostra galàxia, la Via Làctia.

Aquesta descoberta, és important perquè contribueix al coneixement de com es formen les estrelles amb elements pesats (com l’oxigen, el carboni o el ferro) i que com a conseqüència dels vents estel·lars, fan possible la formació de la vida.

Els astrònoms han estat molt de temps desconcertats per un rar fenomen: Per què mai no s’havia detectat amb els telescopis, estrelles riques en carboni en el centre de la nostra galàxia, tot i que s’havien observat aquestes estrelles en altres llocs ?. Ara utilitzant els detectors infrarojos del Spitzer, un grup d’investigadors han localitzat l’elusiu carboni en les estrelles del centre galàctic.

“La pols que envolta a les estrelles, emet amb molta intensitat en les longituds d’ona del infraroig”, comenta en Pedro Garcia-Lario, membre de l’equip de recerca del Centre Espacial Europeu, pertanyent a l’Agencia Espacial Europea.

“Amb l’ajut dels espectres del Spitzer, podem determinar fàcilment si el material enviat per les estrelles al medi interestel·lar es ric en carboni”.

L’equip de recerca ha analitzat la llum emesa per 40 nebuloses planetàries (pols i gas que envolta a les estrelles), amb l’espectrògraf infraroig del Spitzer. Entre elles 26 nebuloses del centre de la Via Làctia (una regió anomenada “Bulb Galàctic“) i 14 nebuloses en altres regions de la galàxia. Els científics han localitzat una gran quantitat de silicats cristal·lins i hidrocarburs policíclics aromàtics, dues substàncies que indiquen la presència d’oxigen i carboni.

Aquesta combinació és força inusual. A la Via Làctia, la pols que combina tan amb l’oxigen com amb el carboni, no es gaire comú i només es troba normalment envoltant els sistemes d’estrelles binaris. L’equip d’investigació ha localitzat que la presència de la pols i d’oxigen i de carboni en el Bulb Galàctic, sembla estar present per un canvi químic recent que ha sofert una estrella.

La nebulosa de “L’Ull de Gat” o NGC 6543, ha estat un exemple ben estudiat de nebulosa planetària. Aquests romanents brillants de pols i gas són expulsats per les estrelles, durant les últimes fases de la seva vida. El nostre propi Sol, generara una nebulosa sembant d’aquí uns 5.000 milions d’anys.

ngc-6543.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 2:15 pm

    […] 14 Març 2009. Es detecta pols en el Bulb Galàctic.  […]

Deixa un comentari