WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-07-15 10:02:58' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Galàxies en 3D.

Uns astrònoms han obtingut una excepcional imatge 3D d’unes galàxies distants, quan l’univers tenia la meitat de la seva edat actual, combinat l’agut ull del Telescopi Espacial Hubble i la gran capacitat col·lectora de llum del Very Large Telescope de l’ESO, observant d’aquesta manera els minúsculs moviments del gas d’aquests objectes.

Observant aquest únic “llibre d’his`tòria” de l’univers, podem resoldre el trencaclosques de la formació de les primeres galàxies, en una època on el Sol i la Terra encara no existien.

Durant dècades, les galàxies distants que emetien la seva llum des d’una distància de 6.000 milions d’anys, no eren més que petites motes de llum en el cel. Amb l’arribada del Telescopi Espacial Hubble, a principis dels anys 1990, els astrònoms varen poder examinar les estructures de les galàxies distants en un gran detall.

Sota els cels magnífics del Paranal, l’espectrògraf FLAMES/GIRAFFE del VLT, obté espectres simultanis de petites àrees de grans objectes, poden resoldre rambé els moviments del gas d’aquestes llunyanes galàxies.

Segons comenta en François Hammer, responsable d’aquesta recerca, “El FLAMES/GIRAFFE ens permet mesurar la velocitat del gas en diverses localitzacions d’aquestes galàxies. Això significa que podem veure com s’esta movent el gas, la qual cosa ens dòna una visió tridimensional d’aquestes galàxies situades a mig camí d’un univers llunyà”.

En aquesta recerca el GIRAFFE ha mostrat una regió plena de gas ionitzat, és a dir un gas calent compost d’àtoms que han perdut un o varis electrons. Això indica normalment la presència d’estrelles joves molt calentes. Encara que després d’una recerca de més de 11 dies, el Hubble no ha detectat aquestes estrelles !.

“Clarament ens trobem amb una galàxia inusual, que té molts secrets ocults”, comenta en Mathieu Puech, responsable del comunicat d’aquesta recerca.

Les comparacions informàtiques suggereixen que una possible explicació, és la col·lisió de dues galàxies espirals molt riques en gas. la calor produïda en aquesta col·lisió inoitza el gas, fent-lo massa calent per formar estrelles.

galaxies-en-3d.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 23, 2009 5:30 pm

    […] 12 Març 2009. Gàlaxies en 3D.  […]

Deixa un comentari