Localitzat un sistema binari de forats negres.

Trobar una agulla en un paller, podria ser tan fàcil com trobar dos forats negres molt similars orbitant l’un al costat de l’altre en una llunyana galàxia.

Astrònoms de l’Observatori Astronòmic Òptic nacional (NOAO) de Tucson, han localitzat el que semblen dos forats negres massius que orbiten mútuament en el centre d’una galàxia. Es creia que dos forats negres podrien co-existir, però localitzar aquest parell, ha representat un gran descobriment.

Els dos forats negres identificats,els quals estan separats per només un desè de parsec (la distància entre la Terra i l’estrella més propera). El descobriment d’un sistema binari de forats negres, ens pot ajudar a comprendre la formació i evolució dels forats negres massius i com evolucionen en el centre d’una galàxia.

Després de la formació d’una galàxia, es probable que és pugui formar també un forat nere massiu en el seu centre. ja que moltes galàxies que estan localitzades en cúmuls galàctics, arriben a col·lidir mentre orbiten en aquest cúmul. El misteri sorgeix, en saber que passa amb els forats negres centrals després d’aquestes col·lisions i si arriben a fusionar-se. La teoria pronostica que els forats negres orbitaran l’un a l’altre, fins que finalment es fusionaran per formar un forat negre més gran.

Les marques d’un forat negre en una galàxia, han estat conegudes des de fa molts anys. El material que cau dins d’un forat negre, emet llum en les línies de les longituds d’ona estretes, que podem observar quan es dispersa la llum en un espectre. Aquestes línies d’emissió ens informen de la velocitat i direcció del forat negre, així com del material que hi cau.

Si dos forats negres estan orbitant l’un al costat de l’altre, abans de fusionar-se podem observar les seves empremtes duals, característiques en les línies d’emissió. Aquests senyals, són les que s’han localitzat.

En aquesta representació artística, podem observar el forat negre supermassiu binari. Cada forat negre esta envoltat per un disc de material que al ser absorbit, allibera radiació des de les ones de ràdio, fins als raigs X. Els dos forats negres completen una òrbita entre els seus centres de masses cada 100 anys aproximadament, viatjant a una velocitat de 6.000 quilòmetres per segon.

sistema-binari-forats-negre.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 23, 2009 12:27 pm

    […] 10 Març 2009. Localitzat un sistema binari de forats negres. […]

Deixa un comentari