Observant a Venus a les fosques.

El vehicle espacial Venus Express de l’ESA ha observat un misteriós fulgor a l’atmosfera del planeta Venus, en la regió que llavors estava de nit. Aquesta brillantor infraroja prové de l’òxid nítric i ens mostra que el nostre veí planetari es un lloc amb turbulents vents situats en les altes regions atmosfèriques.

Malauradament aquest fulgor no es va poder observar en llum visible, ja que va succeir en les longituds de radiació infraroja. La sonda Venus Express, va detectar aquesta brillantor a través de la Càmera Espectròmetre Visual i Tèrmica Infraroja (VIRTIS), un instrument que si va poder observar el succés.

La VIRTIS ja ha detectat altres dos fulgors nocturns d’òxid nítric a Venus. Aquesta però, es la primera vegada que ho fa amb radiació infraroja, circumstància que ajudarà a entendre millor l’estructura d’aquest planeta.

“El fulgor nocturn ens pot donar molta informació”, comenta l’Antonio García Muñoz, membre de la Universitat nacional Australiana, tot i que la recerca la va desenvolupar al Instituto de Astrofísica de Canarias a Espanya, “Ens pot proporcionar detalls al voltant de la seva temperatura, direcció del vent i composició química d’aquella atmosfera”.

Aquest fulgor nocturn d’òxid nítric enregistrat en infraroig, no s’ha observat fins ara en les atmosferes de Mart o la Terra, encara que sabem que les molècules d’òxid nítric estan presents ja que s’han observat en radiació ultraviolada.

Aquesta imatge es una combinació en fals color de l’atmosfera de Venus, obtinguda amb la VIRTIS a bord e la Venus Express.

La imatge superior ens mostra el fulgor nocturn d’oxigen en una regió de l’atmosfera de Venus, situada a uns 96 quilòmetres per sobre de la superfície, observat en una longitud d’ona de 1,27 microns.

La imatge inferior ens mostra la mateixa regió observada alhora amb una longitud d’ona de 1,22 microns. Aquí és possible observar el fulgor nocturn d’òxid nítric, que es més dèbil que el d’oxigen i que es troba a una alçada aproximada de 110 quilòmetres.

nightglow_no_h.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 29, 2009 9:34 pm

    […] 5 Març 2009. Observant a Venus a les fosques.  […]

Deixa un comentari