Els colors dels quàsars ens mostren la pols de l’univers.

Les grans expansions d’espai intergalàctic, semblen estar omplertes per una calima de partícules minúscules de “pols”; fum que esmorteix la llum dels objectes distants i que subtilment canvia el seu color, segons indiquen uns astrònoms del Sloan Digital Sky Survey (SDSS-II).

“Les galàxies contenen molta pols, la majoria situada en les regions exteriors de les estrelles que han mort”, comenta el responsable de la recerca en Brice Ménard, de l’Institut Canadenc d’Astrofísica Teòrica. “La sorpresa és que veiem pols, situada a centenars de milers d’anys llum de les galàxies, a l’espai intergalàctic”.

Aquests nous descobriments han estat publicats a l’article, “Mesurant la correlació de la massa i la pols de les galàxies, a través de la seva grandària i envelliment”, publicat a la revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Per descobrir aquesta pols intergalàctica, l’equip de recerca ha analitzat els colors de quàsars distants, la llum dels quals passa per les proximitats de galàxies en el seu cami cap a la Terra.

Els grans de pols, bloquegen la llum blava més eficaçment que la vermella, comenta l’astrònom Ryan Scranton de la Universitat de Califòrnia. “Veiem aixó matgeix, quan el Sol es pon i els brillants raigs passen a través d’un estrat més gruixut de l’atmosfera, absorbint la llum més blava i fem que el Sol sembli més vermell. Això mateix succeeix observant els quàsars a través de la pols intergalàctica, fent que aquest envermelliment sigui deu vegades més gran, que en les mateixes galàxies”.

L’equip de recerca ha analitzat aproximadament 100.000 quàsars distants, situats darrera de 20 milions de galàxies, utilitzant les imatges del SDSS-II.

Les explosions de les supernoves i els “vents” estel·lars, gasegen l’exterior de les galàxies. Ménard comenta que, aquest mateix gas ha portat també la pols. Alternativament, la pols també pot ser transportada per la llum estel·lar.

La pols intergalàctica també podria afectar els experiments planejats que utilitzen les supernoves, per investigar la natura de ”l’energia fosca“, un misteriós component còsmic responsable de l’acceleració de l’expansió de l’univers.

 ngc-4565.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 30, 2009 6:52 pm

    […] 2 Març 2009. Els colors dels quàsars ens mostren la pols de l’univers.  […]

Deixa un comentari


301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently