La Cassini elabora un mapa global de les dunes de Tità.

Ha estat elaborat un detallat mapa dels camps de dunes del satèl·lit Tità, per tal de poder determinar la direcció predominant dels vents de la lluna més gran del planeta Saturn. Aquesta recerca ha estat possible, gràcies a la compilació de dades del radar de la sonda Cassini i que els científics han fet durant quatre anys.

Les dunes ondulades de Tità, s’orienten generalment en la direcció est-oest. Sorprenentment aquesta direcció indica que arran de la superfície, els vents bufen cap l’est, enlloc de l’oest. Això significa que els vents superficials de Tità, circulen en la direcció suggerida pels primers models globals de circulació del vent.

“A Tità hi ha pocs núvols, això dificulta el coneixement de la direcció dels vents. Per+o seguint la direcció de les dunes de sorra, ens done uina idea força general del patró global dels vents”, comenta en Ralph Lorenz, científic responsable del radar de la Cassini i membre de la Universitat Johns Hopkins. “Cal pensar que les dunes actuen com un panell del temps, mostrant la direcció dels vents que les empenyen”.

“Les dunes de Tità són estructures joves i dinàmiques que interaccionen amb els obstacles topogràfics i que ens donen pistes sobre els règims dels vents”, comenta en Jani Radebaugh, membre de la Brighan Young University de Provo. “Els vents que afecten a les dunes, provenen de dues direccions diferents com a mínim, per combinar-se i formar una direcció de vent més global”.

El coneixement del patró de la direcció dels vents, és important per poder planejar futures missions a Tità, que podrien implicar experiments en instruments aguantats en globus.

Uns 16.000 segments de dunes aproximadament s’han comptabilitzat en unes 20 imatges de radar, per poder confeccionar aquest nou mapa de Tità.

Es creu que les dunes d’aquest satèl·lit, es formen per grans de sorra d’hidrocarburs, probablement obtinguts per productes dels cels boirosos de Tità.

dunes-a-tita.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 23, 2009 12:28 pm

    […] 1 Març 2009. La Cassini elabora un mapa global de les dues de Tità. […]

Deixa un comentari