Observant uns focs artificials de raig gamma.

Els astrònoms que utilitzen el satèl·lit Swift de la NASA i el Telescopi Espacial de Raigs Gamma Fermi, poden observar freqüentment les explosions dels romanents estel·lars situats a 30.000 anys llum de nosaltres. Aquests focs artificials d’alta energia sorgeixen d’un rar tipus d’estrella de neutrons, coneguda com  una “repetició dèbil de raigs gamma“. Aquests objectes, imprevisiblement ens envien una sèrie de flamarades de raigs gamma i X.

“A vegades aquests notables objectes fan erupcions de més de cent flamarades en tan sols 20 minuts”, comenta la Loredana Vetere, coordinadora de les obsevacions del Swift i membre de la Universitat Estatal de Pennsylvania. “Aquestes flamarades són més intenses que l’energia total que emet el Sol en vint anys”.

Aquest objecte, conegut des de fa molt de temps com una font de raigs X, està situat a  la constel·lació de Norma, a l’hemisferi sud. Durant els dos anys anteriors, els astrònoms han identificat les pulsacions de ràdio i els senyals de raigs X. Aquest objectes va començar una nova sèrie de petites emissions el dia 3 d’octubre de 2008 i va retornar a l’activitat el passat dia 22 de gener, amb un intens episodi.

A causa d’aquests esclats, els astrònoms han classificat aquest objecte dins de la família dels emissors d’ebils de repetició de raigs gamma, on de moment s’han localitzat sis objectes. L’any 2004, un altre membre d’aquesta família va emetre una intens senyal que va poder ser mesurat des de la superfície de la Terra, el senyal tenia un origen situat a 50.000 anys llum de nosaltres.

Els científics creuen que la font d’aquesta emissió, pot ser una estrella de neutrons superdensa. Les restes d’una estrella gegantina, encara que segurament aquesta estrella de neutrons disposa d’una massa equivalent al nostre Sol, amb una grandària  de tan sols 20 quilòmetres. Aquest objecte, s’ha catalogat amb la referència SGR J1550-5418.

Mentre que les estrelles de neutrons típiques posseeixen uns grans camps magnètics, aquest subgrup mostra uns camps 1.000 vegades més potents. Aquests objectes també anomenats magnetars, tenen els camps magnètics més potents coneguts del nostre Univers. SGR J1550-5418, gira sobre el propi eix un cop cada 2,07 segons, sen el magnetar més ràpid conegut.

sgr-j1550-5418.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 24, 2009 4:10 pm

    […] 13 Febrer 2009. Observant uns foscs artificals de raig gamma.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.