La NASA celebra l’Any Internacional de l’Astronomia, amb una espectacular imatge.

L’any 1609, en Galileu va millorar un telescopi recentment inventat, alhora que mirava per primera vegada el cel, revolucionant la nostra visió de l’univers. Enguany celebrem els 400 anys d’aquesta data i per això, l’any 2009 s’ha designat com l’Any Internacional de l’Astronomia.

Avui els Grans Observatoris, com el Telescopi Espacial Hubble, el Telescopi Espacial Spitzer o l’Observatori de Raigs X Chandra, continuen el llegat de Galileu, amb impressionants imatges que fa avança aquesta ciència.

Mentre Galileu observava el cel, ho feia amb la llum visible a l’ull humà. Ara la nova tecnologia permet observar en moltes longituds d’ona, incloent-hi la visió infraroja del Spitzer, o la radiació X del Chandra. Cada longitud d’ona ens mostra uns aspectes diferents dels objectes celestes, amb una informació que d’altra manera no la podríem aconseguir.

Aquesta imatge de la galàxia espiral Messier 101, és una composició de les dades preses pel Spitzer, Hubble i Chandra.

El color vermell, ens mostra la visió del Spitzer en llum infraroja. Indican la calor emesa pels braços de pols d’aquesta galàxia, lloc on neixen les estrelles.

El color groc, correspond a la visió que aporta el Hubble en llum visible. Gran part d’aquesta llum prové d’estrelles que és localitzen en la mateixa estructura espiral, com son els braços de pols.

El color blau, ens mostra les dades del Chandra en llum de raigs X. Les fonts de raigs X inclouen les regions de gas que estan a una temperatura d’un milió de graus, estrelles que han explotat, així com el material adjacent als forats negres.

Aquestes composicions de imatges, permeten als astrònoms observar aquests objectes en totes les emissions que emeten.

Aquests quatre segles que han passat des de la primera observació de Galileu, han canviat dràsticament el nostre coneixement, encara que la nostra curiositat i ganes d’aprendre és manté com aquell primer dia.

m-101.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 2:15 pm

    […] 11 Febrer 2009. La NASA celebra l’Any Internacional de l’Astronomia, amb una espectacular imatge.  […]

Deixa un comentari