Senyals d’impactes d’uns bòlids.

El MRO Contex Imager (CTX) ha descobert moltes proves d’impactes en el planeta Mart, que gràcies a la fina visió de la càmera HIRiSE s’ha pogut confirmar el seu origen, alhora que identificar i mesurar els mateixos cràters.

Aquest tipus de cràters són molt comuns, ja que els meteorits (en general inferiors a 1 metre de diàmetre) és trenquen en la fina atmosfera de Mart, formant multitud de fragments i creant cràters de pocs centenars de metres de diàmetre.

L’exemple que els mostrem en aquesta imatge, és el resultat d’un impacte que va succeir entre el mes de maig de 2003 i setembre de 2008. És va descobrir per primera vegada quan el CTX, va observar un punt fosc en una imatge presa el mes de març de 2007, però que ja era parcialment visible en una imatge de la mateixa regió del mes de setembre de 2007.

Aquest punt negre no estava present en una anterior imatge presa per la càmera del THEMIS a bord de la Mars Odyssey el maig de 2003. Per tan, l’impacta podria haver-se produït en qualsevol moment entre el maig de 2003 i el setembre de 2007. Les marques fosques estan produïdes per la erosio de la pols de la seva superfície.

Encara que aquests tipus de cràters són força comuns a Mart, podem observar la inusual línia fosca que separa els dos cràters. Una hipòtesis alhora d’explicar el seu origen, suggereix que l’impacta dels dos cràters és produís al mateix moment i una ona de xoc interactues produint la llarga línia de pols.

Cenetenars de petits objectes ( en la seva majoria fragments d’asteroides) impacten cada any al planeta Mart.

impactes-de-bolids.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 22, 2009 5:01 pm

    […] 8 Febrer 2009. Senyals d’impctes d’un bòlids.  […]

Deixa un comentari