Una visió excepcional d’una inusual galàxia.

Una nova i espectacular imatge d’una galàxia gens comú, situada en el cúmul de galàxies de Coma, ha estat enregistrada per la Càmera de Recerca Avançada del Telescopi Espacial Hubble. Podem observar el gran nombre de detalls de la galàxia NGC 4921, al davant d’un ric fons de galàxies llunyanes.

El cúmul de galàxies de Coma, està situat en la constel·lació de Coma Berenices, el qual és un dels cúmuls més densos i propers a nosaltres. Aquest cúmul també és conegut com Abell 1656, està situat a uns 320 milions d’anys llum de nosaltres i conté aproximadament unes 1.000 galàxies. Les galàxies més brillants, incloent-hi NGC 4921, varen ser descobertes a finals del segle 18è per William Herschel.

Les galàxies situades en els cúmuls, sofreixen moltes interaccions i fusions que tendeixen a que gradualment, les galàxies espirals riques en gas evolucionin cap a galàxies el·líptiques amb molta formació estel·lar. En el cúmul galàctic de Coma, hi ha més galàxies el·líptiques, que espirals.

NGC 4921 és una de les espirals rares del cúmul de Coma. És un exemple clar d’una “espiral anèmica”, on la gran formació estel·lar que generen els brillants braços en la majoria d’espirals, aquí és menys intensa. Com a exemple només observem un delicat anell de pols al voltant de la galàxia, acompanyat per algunes estrelles blaves i joves que estan separades d’aquesta estructura. Aquesta regió espiral pàl·lida situada en les afores de la galàxia, sens presenta inusualment llisa, mostrant un aspecte fantasmagòric de medusa translúcida.

ngc-4921.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 22, 2009 4:24 pm

    […] 9 Febrer 2009. Una visió excepcional d’una inusual galàxia.  […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

Moved Permanently