Una nova tècnica per mesurar petits asteroides.

“Conèixer les grandàries i les formes dels asteroides és fonamental per entendre,  com va ser possible que en els primers moments del nostre Sistema Solar, la pols i les partícules és varen unir per formar cossos més grans, així com les col·lisions i reagrupacions d’aquests cossos han sofert les modificacions fins avui dia”, comenta en Marco Delbo, membre del Observatori de la Côte d’Azur de França.

Les fotografies fetes amb òptica adaptativa a través de grans telescopis terrestres, com el Very Large Telescope  (VLT) de Xile; les imatges obtingudes amb els telescopis espacials, o les mesures de radiotelescopis, són els mètodes que s’utilitzen per l’estudi dels asteroides. De totes maneres la fotografia d’alta resolució inclús amb òptica adaptativa, està limitada a un centenar de grans asteroides del cinturó principal, mentre que les mesures de radar es centren en les observacions dels asteroides més propers a la Terra.

Marco Delbo i els seus companys de recerca, han ideat un nou mètode que utilitza la interferometria per reconèixer asteroides de tan sols 15 quilòmetres de grandària. Això equival a observar una pilota de golf des d’una distància de 1.000 quilòmetres. Aquesta tècnica a més de poder observar un gran nombre d’aquests objectes, pot centrar-se en els asteroides més petits, que alhora tenen gran varietat de grandària i que per tan estan menys estudiats.

La tècnica de la interferometria, combina la llum de dos o més telescopis. Els astrònoms han provat aquest nou mètode amb els VLT de l’ESO, combinant la llum de dues unitats de 8,2 metres de diàmetre del VLT.

En concret han aplicat aquesta tècnica a l’asteroide Bàrbara (234), situat en el cinturó principal. Les observacions han pronosticat la presència de dos cossos, amb unes grandàries aproximades de 37 i 21 quilòmetres, separats entre ells per uns 24 quilòmetres.

asteroide-barbara.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 23, 2009 12:28 pm

    […] 7 Febrer 2009. Una nova tècnica per mesurar petits asteroides.  […]

Deixa un comentari