El COROT detecta l’exoplaneta més petit observat fins ara.

El satèl·lit COROT ha trobat el planeta terrestre més petit observat fins ara, localitzat fora del nostre Sistema Solar. Aquest planeta, té unes dimensions de menys de dues vegades la grandària de la Terra, alhora que gira entorn a una estrella semblant al nostre Sol. La seva temperatura és tan elevada que està cobert possiblement per lava i vapor d’aigua.

Fins ara s’han descobert uns 330 exoplanetes, la majoria amb unes dimensions similars als planetes Júpiter o Neptú.

Aquest nou descobriment anomenat COROT Exo-7b, és diferent: el seu diàmetre és de dues vegades menys que la Terra i amb una orbita al voltant de la seva estrella de tan sols 20 hores. Està molt a prop de la seva estrella, aquesta circumstància indica que té unes altes temperatures superficials, entre 1.000 i 1.500 graus centígrads. Els astrònoms varen detectar aquest planeta, en el moment d’observar el seu trànsit per davant de la seva estrella.

La densitat d’aquest planeta, encara s’està investigant, ja que pot ser rocosa o coberta de lava líquida. També pot pertànyer a una classe de planetes, amb una quantitat de líquid i roques equivalents. Encara que amb aquestes elevades temperatures, el planeta seria un lloc humit però molt calent.

“Localitzar aquest planeta, no ha estat una gran sorpresa”, comenta en Daniel Rouan, investigador de l’Observatori de Paris Lesia i coordinador amb Alain Léger, membre de l’Institut Astrofísic Espacial (França). “COROT Exo-7b, pertany a una classe d’objectes dels quals ja s’havia previst la seva existència. El COROT estava dissenyat previsament per poder-los descobrir”.

Molt pocs exoplanetes localitzats fins ara, tenen una massa equivalent a la Terra o d’altres planetes terrestres, com poden ser: Venus, Mart o Mercuri. Això és així degut a que són extremadament difícils de detectar. La majoria de mètodes indirectes utilitzats fins ara no eren sensibles per poder detectar aquestes petites masses planetàries, mentre que el COROT pot mesurar inclús la seva superfície. A més, al estar situat a l’espai no té el problema de mantenir el seguiment de la seva observació, a diferència de la Terra que hi ha llargs períodes d’observació interrompuda.

corot-exo-7b.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 30, 2009 11:39 am

    […] 6 Febrer 2009. El COROT detecta l’exoplaneta més petit observat fins ara.  […]

Deixa un comentari