La Xina comença a construir un gran radiotelescopi.

Recentment ha començat la construcció del gran radiotelescopi de 500 metres de diàmetre, situat en la provincia de Guizhou a la Xina, el qual ajudarà als astrònoms detectar galàxies i púlsars situats a unes distàncies sense precedents.

La instal·lació amb un cost aproximat de 102 milions de dollars, és coneix amb el nom de Telescopi Esfèric de 500 metres d’Obertura (FAST), el qual disposarà d’una àrea de recollida de dades equivalent a 30 camps de futbol, o més de dues vegades el radiotelescopi d’Arecibo situat a Puerto Rico, que fins ara amb els seus 305 metres de diàmetre és des de l’any 1964 el més gran de món.

La situació del FAST, en un paratge remot situat a uns 170 quilòmetres de la capital de la provincia, Guiyang, a prop del poble de Dawodang, el fa inusualment silenciós, segons comenta en Nan Rendong, científic responsable del FAST i membre dels Observatoris Nacionals d’Astronomia i de l’Academia Nacional de la Ciència.

De la mateixa manera que el d’Arecibo, el nou telescopi estarà situat en una depressió càrtisca natural, que ajudara a donar la forma a l’instrument, simplificant d’aquesta manera la seva construcció i protegint el telescopi de les ones radiofòniques generades artificialment.

Segons comenta en Nan Rendong, l’aportació a la ciència del FAST serà extraordinària, afegint que quan estigui acabat l’any 2014, estarà a disposició dels astrònoms de tot el món.

A més de ser el radiotelescopi més gran, el FAST està dissenyat per ser flexible gracies a un sistema de motors que permetrà moure els seus 4.600 plafons i convertir la seva forma d’esfera a una de paraboloide, fent més fàcil moure la posició del focus d’aquest telescopi. Aquesta circumstància farà que pugui cobrir una regió del cel, que anirà del zenit fins a 40 graus per sota d’aquest, molt més si el comparem amb els 20 graus que cobreix el radiotelescopi d’Arecibo.

fast1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 30, 2009 1:29 pm

    […] 4 Febrer 2009. La Xina comença a construir un gran radiotelescopi.  […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.