Uns astrònoms interpreten l’atmosfera d’un planeta llunyà.

Uns astrònoms han observat la intensa temperatura d’un planeta llunyà mentre gira entorn a la seva estrella, proporcionant d’aquesta manera importants dades sobre les propietats atmosfèriques del planeta. Aquestes observacions han permès als astrònoms de la Universtiat de Santa Cruz de Califòrnia, generar imatges virtuals de l’atmosfera d’aquest planeta.

“No podem aconseguir una imatge directa del planeta, però podem interpretar amb unes condicions prou realistes les seves propietats”, comenta en Gregory Laughlin, professor d’astronomia i astrofísica de la UCS. Laughlin és el responsable d’aquests descobriments que han estat publicats recentment a la revista Science.

Els investigadors han utilitzat el Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, per obtenir les mesures infraroges de la temperatura i poder interpretar les característiques d’aquest planeta. En només sis hores la temperatura detectada en aquesta atmosfera, varia dels 800º Kelvin (530º Celsius), fins als 1.500º Kelvin (1.220º Celsius).

El planeta anomenat HD 80606b, gira entorn a una estrella que està situada a uns 200 anys llum de nosaltres. La seva massa equival a quatre vegades la del planeta Júpiter, tenint l’òrbita més excèntrica dels planetes fins ara descoberts.

La major part del temps que gira entorn a la seva estrella, uns 11,4 dies, és troba a una distància equivalent a Venus o la Terra respecte al nostre Sol, mentre que la resta s’aproxima fins a una distància molt més propera, de tant sols 0,03 unitats astrònomiques.

En el punt més proper a la seva estrella, el planeta rep l’equivalent a 825 vegades més radiació, que quan està en el punt més allunyat. “Si poguéssim sobrevolar per sobre de la seva atmosfera, observaríem com el seu Sol augmenta i disminueix de grandària, amb un factor de brillantor de 1.000 vegades”, comenta en Gregory Laughlin.

hd-80606b.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 24, 2009 4:10 pm

    […] 1 Febrer 2009. Uns astrònoms interpreten l’atmosfera d’un planeta llunyà.  […]

Deixa un comentari