El canibalisme estel·lar ajuda a la formació d’estrelles massives.

Uns investigadors han descobert que unes estrelles amb un misteriós excés de pes, conegudes com a blaves ressagades, són en realitat el resultat d’un “canibalisme estel·lar”, on el plasma és atret gradualment d’una estrella a una altre, per formar-ne una de més massiva, inusualment més calenta que sembla molt més jove del que és en realitat. Aquest procés té lloc en estrelles binàries (sistemes estel·lars que consten de dues estrelles que orbiten una al voltant de l’altre, amb un centre comú de masses). Aquest descobriment ajudarà a resoldre un llarg misteri en l’evolució estel·lar.

Aquestes estrelles ressagades blaves, és troben per tot l’univers dins dels cúmuls globulars (grans concentracions de més de 100.000 estrelles, estretament lligades per la seva gravetat). Segons les teories convencionals, aquestes ressagades blaves massives localitzades en aquests cúmuls, haurien d’haver mort fa molt de temps, perquè totes les estrelles d’un mateix cúmul neixen alhora i haurien d’estar en una mateixa fase de vida.

Aquestes estrelles massives que “pispen” matèria d’altres companyes, semblen ser més joves que altres estrelles que és troben en el mateix cúmul.

El Dr. Christian Knigge de la Universitat de Southampton, que ha dirigit aquesta recerca comenta que, “l’origen d’aquestes ressagades blaves, ha estat un misteri des de fa molt de temps. L’única explicació clara, era que fossin com a mínim dues estrelles implicades en la creació de cadascuna d’aquestes ressagades blaves, ja que unes estrelles aïllades massives no haurien pogut existir en aquests cúmuls”.

bluestragglers.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 22, 2009 5:01 pm

    […] 19 Gener 2009. El canibalisme estel·lar ajuda a la formació d’estrelles massives.   […]

Deixa un comentari