Dins del “Reialme d’un Sol Moribund”.

El Telescopi Espacial Spitzer de la NASA amb els seus ulls de visió infraroja, ha observat les restes polsegoses d’uns asteroides esmicolats al voltant d’unes estrelles mortes.

La representació artística il·lustra una d’aquestes estrelles mortes, o nanes blanques envoltades per trossos d’un asteroide enrunat. Aquestes observacions ajuden als astrònoms a entendre millor com es formen els planetes rocosos que envolten a d’altres estrelles.

Els asteroides estan formants per les restes de material planetari. Formen part de la mateixa història d’una estrella i dels planetes que al entrar en col·lisió entre ells, formen aquests petits cossos rocosos. Quan una estrella com el nostre Sol és col·lapse , el seu esquelet s’anomena nana blanca, alhora que els objectes com els asteroides poden rebre una forta col·lisió. Si algun d’aquests asteroides estan situats a prop de la nana blanca, la mateixa gravetat esmicolarà l’asteroide, convertint-lo en un núvol de pols.

Els detectors infrarojos del Spitzer poden observar aquests núvols polsegosos, així com determinar quins són els seus components. Fins ara, el telescopi Spitzer ha identificat minerals de silicats en els núvols que envolten a vuit nanes blanques. Degut que els silicats són molt comuns en la nostra escorça terrestre, aquests resultats suggereixen que els planetes similars al nostre, poden ser molt comuns al voltant d’altres estrelles.

reialme-dun-sol-moribund.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 24, 2009 4:11 pm

    […] 17 Gener 2009. Dins del “Reialme d’un Sol Moribund”.   […]

Deixa un comentari