El Hubble localitza estrelles balístiques.

Algunes estrelles és converteixen amb objectes balístics, viatjant a través de l’espai interestel·lar com a blaes esquinçant els núvols de gas que l’envolten.

Les imatges que ens mostra el telescopi espacial Hubble de la NASA, observem 14 joves i fujitives estrelles que viatgen a través de regions d’un dens gas interestel·lar, creant estructures amb puntes brillants i cues serpentejants de gas. Aquestes estructures arquejades, representen el material que flueix de les estrelles, a través del dens gas circumdant. Aquest fenomen es similar al que podem observar, quan un vaixell viatge a força velocitat a través d’una aigua encalmada.

“Pensem que hem trobat una nova classe d’intruses i brillants estrelles, que viatgen a unes altes velocitats”, comenta l’astrònom Raghvendra Sahai, membre del Jet Propulsion Laboratory de Pasadena. “Haver trobat aquestes estrelles, ha estat una sorpresa, perquè no les estàvem buscant. Hem observat com unes bales travessen el medi interestel·lar i el Hubble en s ha ensenyat l’estructura d’aquestes ones de xoc”.

Els astrònoms només poden calcular les edats, masses i velocitats d’aquestes estrelles viatgeres. Les estrelles semblen ser molt més joves, només d’uns pocs milions d’anys. El càlcul de les seves edats, es basen en part en la potencia d’aquests vents estel·lars.

La majoria de les estrelles produeixen forts vents, quan són joves o molt velles. Estrelles molt massives, unes 10 vegades la massa del Sol, poden mantenir els forts vents durant tot el procés de la seva vida. Ara bé, aquestes estrelles observades pel Hubble, no són gaire massives, perquè no tenen els brillants núvols de gas ionitzat al seu voltant. Són estrelles mitjanes que tenen de promig unes vuit masses solars. Les estrelles no són velles perquè les formes de les nebuloses al envellir són d’altres estructures, a més que les estrelles velles gairebé mai es troben a prop de núvols interestel·lars densos.

Depenen de la distància a la Terra, aquestes estructures que envolten a aquestes ràpides estrelles, podrien tenir entre 170.000 milions a 1,7 bilions de quilòmetres d’amplada (equivalent entre 17 a 170 vegades les mides del nostre Sistema Solar, mesurat fins a l’òrbita de Neptú). Les ones de xoc, indiquen que viatgen a una velocitat de 180.000 quilòmetres per hora, respecte al dens gas que envolten, es a dir tenenr una velocitat mitja de cinc vegades la de les típiques estrelles joves. 

estrelles-balistiques.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 29, 2009 9:35 pm

    […] 15 Gener 2009. El Hubble localitza estrelles balístiques.  […]

Deixa un comentari