Observant l’activitat de Cassiopea A.

Dues noves estructures s’han desenvolupat en el famós romanent d’una supernova, mostrant-nos com passava d’una activitat estàtica a una de dinàmica. Aquesta nova pel·lícula amb les dades del Observatori de Raigs X Chandra de la NASA, ens mostra uns canvis que no s’havien observat fins ara. Aquesta visualització tridimensional, ens mostra l’allunyament d’una regió d’aquest romanent.

Fa gairebé deu anys, que el Chandra va observar la “primera llum” de Cassiopea A (Cas A), amb unes estructures desapercebudes fins llavors. Ara després de vuit anys d’observació, els científics han aconseguit construir una pel·licula que segueix la expansió i canvi gradual del romanent.

“El Chandra ha observat una part relativament molt petita de la vida de Cas A, però que ha estat suficient com per observar uns canvis sorprenents”, comenta en Daniel Patnaude, membre del Astrophysical Observatory de Cambrigde, “Podem utilitzar aquesta informació, per assabentar-nos d’altres circumstàncies de l’expansió dels restes de l’estrella”.

Patnaude i el seu equip, han mesurat la velocitat d’expansió d’algunes regions de Cas A, descobrint que té un moviment més lent del esperat segons els models teòrics. Patnaude pensa que una explicació a aquesta misteriosa pèrdua d’energia, sigui l’acceleració dels raigs còsmics.

Els càlculs estimats sobre les propietats de l’explosió d’aquesta supernova, indiquen que la seva dinàmica i energia ha desaparegut aproximadament un 30%, per l’acceleració dels raigs còsmics. Unes partícules energètiques generades en part, com a conseqüència del mateix romanent de la supernova i que alguns d’aquests raigs bombardegen constantment l’atmosfera de la Terra.

cass-a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 23, 2009 12:29 pm

    […] 14 Gener 2009. Observant l’activitat de Casiopea A.   […]

Deixa un comentari