Els forats negres van ajudar al creixement de les galàxies.

Uns astrònoms podrien haver resol el problema del que va ser primer “l’ou o la gallina”, a nivell còsmic, es a dir, què es va formar primer les galàxies o els forats negres supermassius.

“Les observacions ens indiquen que primer varem tenir els forats negres. Les evidències si més no, s’estan acumulant”, comenta en Chris Carilli, membre del National Radio Astronomy Observatory (NRAO). Carilli ens mostra les seves conclusions, a través de l’estudi d’un equip internacional d’investigadors, el qul estudia les condicions de l’univers, en els primers mil milions d’anys.

En els estudis precedents sobre les galàxies i els seus forats negres centrals, situades en un univers proper, mostraven una intrigant connexió entre les masses dels forats negres i de les “prominències” centrals d’estrelles i gas d’aquestes galàxies. El percentatge de la massa d’un forat negre i aquestes prominències, és gairebé igual per una amplia gamma de grandàries i edats d’aquestes galàxies. Pels forats negres centrals de pocs milions, fins a varis milers de milions de vegades la massa del Sol, indica que la massa del forat negre, està al voltant d’una mil·lèsima part de la prominència de la massa galàctica circumdant.

“Aquesta proporció constant, indica que el forat negre i la prominència afecta cadascun a altres creixements, en alguna classe on la relació de la formació és interactiva”, comenta en Dominik Riechers del Caltech. “La gran pregunta, ha estat fins ara, saber si el creixement d’un o de l’altre era major, o si creixien junts mantenint la mateixa proporció de massa durant tot el procés sencer”.

En aquests últims anys, els científics han utilitzat el radiotelescopi del Very Large Array, així com el Plateua Bure Interferometer de França, per tal d’observar els primers moments de l’univers, situat a 13.700 milions d’anys; el començament de les primeres galàxies.

“Finalment s’ha pogut mesurar les masses del forat negre i de la prominència d’unes quantes galàxies, situades en els primers mil milions d’anys després del Big Bang. Els forats negres observats en aquestes joves galàxies, són mol més massius comparats amb les prominències observades en les galàxies d’un univers proper”, comenta en Fabian Walter, del Max-Planck Institute for Radiostranomy (MPIfR) d’Alemanya.

forats-negres-i-galaxies.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 23, 2009 5:31 pm

    […] 12 Gener 2009. Els forats negres van ajudar al creixement de les galàxies.   […]

Deixa un comentari