Un esclat de raig gamma ajuda a observar les estrelles d’una jove galàxia.

Combinant les dades del satèl·lit Swift de la NASA i del Observatori astronòmic W.M. Keck situat a Hawaii, uns astrònoms han identificat per primera vegada unes molècules de gas en una galàxia a través d’un esclat de raigs gamma.

L’explosió designada com GRB 080607, va succeir el passat mes de juny, “Aquest esclat ens ha donat l’oportunitat de “tastar” el gas que formen les estrelles en una jove galàxia, situada a 11.000 milions d’anys llum de nosaltres”, comenta el professor de la Universitat de Santa Cruz de Califòrnia, en Xavier Prochaska. Aquest descobriment proporciona més dades sobre la formació de les estrelles, quan l’univers tenia tan sols una sisena part de l’edat actual.

Els esclats de raigs gamma, són de molt les explosions més lluminoses de l’univers, generant uns brillants resplendors. La seva llum codifica la informació sobre el gas i la pols que es troba en el seu camí cap a la Terra.

“Clarament veiem l’absorbiment de dos gasos moleculars: hidrogen i monòxid de carboni. Aquests gasos s’associen amb les regions de formació estel·lar de la nostra galàxia”, comenta en Prochaska. L’equip de recerca, creu que l’esclat s’ha produït darrera d’un gruixut núvol molecular, similar als que produeixen estrelles a la nostra galàxia.

Els raigs gamma de GRB 080607, varen estar identificats a través del Swift Burts Alert Telescope, a les 2h 07m, am EDT, el passat dia 7 de juny de 2008. El Swift va calcular la posició d’aquest esclat i va enviar la seva localització a la xarxa d’observatoris per estudiar aquest potent resplendor.

Aquella mateixa nit, el professor Joshua Bloom de la Universitat de Califòrnia, a Berkely, junt amb els estudiants de postgrau Daniel Perley i Adam Miller, utilitzant el Low Resolution Imaging Spectrometer del telescopi de 10 metres de diàmetre Keck I de Hawaii, varen observar aquest esdeveniment. “Degut que aquests esclats s’esvaeixen ràpidament, era important observar-lo i aconseguir el màxim de dades”, comenta en Perley, “En menys de 15 minuts, havíem localitzat l’objecte i aconseguit les seves dades”.

Altres dos observatoris robòtics també varen aconseguir importants dades d’aquest esclat, el Peters Automaed Infrared Imaging Telescope (PAIRITEL) situat a Mount Hopkins, i el Katzam Automatic Imaging Telescope (KAIT) del Lick Observatory, situat a Mount Hamilton, els quals només varen trigar tres minuts en aconseguir fer les corresponents observacions.

grb-080607.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 22, 2009 4:25 pm

    […] 11 Gener 2009. Un esclat de raig gamma ajuda a observarles estrelles d’una jove galàxia.   […]

Deixa un comentari