Una escletxa gegant en el camp magnètic terrestre.

La sonda THEMIS de la NASA ha descobert una escletxa en el camp magnètic terrestre deu vegades més gran del que fins ara s’havia previst. El vent solar pot fluir a través d’aquesta obertura i “carregar” la magnetosfera amb potents tempestes geomagnètiques. De totes manes, aquesta obertura en si mateixa no és la major sorpresa. Els investigadors encara estan ´més sorpresos per l’estranya i inesperada manera en que s’ha format i que ha fet canviar les idees sobre la física espacial.

“Al començament no ho creia”, comenta el director científic de la THEMIS, en David Sibeck del Goddard Space Flight Center, “Aquest descobriment canvia fonamentalment la nostre comprensió sobre la interacció del vent solar i la magnetosfera”.

“L’escletxa va ser enorme, fins a quatre vegades l’amplada de la pròpia Terra”, afegeix en Li Wenhui, físic espacial de la Universitat de New Hampshire, que ha estat l’analista d’aquestes dades. Un company d’en Wenhui, en Jimmy Raeder, també membre de la Universitat de New Hampshire, comenta que “10.27 partícules per segon varen fluir a la magnetosfera, això és 1 seguit de 27 ceros. Aquest tipus de flux és de l’ordre d’una magnitud superior al que és pensava que era possible”.

El vent va començar a detectar-se sense preveure’s, quan una suau ràfega de vent solar emès pel Sol, va entrar en contacte amb el camp magnètic de la Terra. L’esquerdament és va aconseguir per el procés anomenat de “reconnexió magnètica”. Molt per sobre dels pols de la Terra, l’energia solar i els camps magnètics terrestres és connecten per formar les corrents del vent solar. Les connexions a l’Àrtic i l’Antàrtica s’expandeixen ràpidament, en tan sols alguns minuts és varen superposar per sobre de l’equador de la Terra per generar l’escletxa magnètica més gran observada fins ara.

La grandària de l’escletxa va agafar per sopresa als investigadors, “Havíem observat activitats semblants, però no a tan gran escala”. Tot el costat diürn de la magnestosfera va quedar obert al vent solar”, comenta en Jimmy Raeder.

En aquesta imatge podem observar el model informàtic del vent solar que va envolta al camp magnètic de la Terra, el passar dia 3 de juny de 2007. Els colors de fons representen la densitat del vent solar; el vermell és la densitat més alta i el blau la densitat més baixa. Les línies continues negres, representen els límits exteriors del camp magnètic de la Terra.

escletxa-al-camp-magnetic.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 24, 2009 4:11 pm

    […] 4 Gener 2009. Una escletxa gegant en el camp magnètic de la Terra.   […]

Deixa un comentari