Una pentinada pels anells de Saturn.

Aquest any no podrem gaudir de la imatge del planeta Saturn amb els seus espectaculars anells, ja que degut a la seva inclinació oferiran la seva línia de visió de costat en direcció a la Terra, per aquest motiu és interessant llegir i recordar com és de complexa aquesta estructura planetària.

Els detalls dels gèlids anells de Saturn, són visibles en aquesta imatge, gràcies a les observacions de  la sonda Cassini, que gira al voltant d’aquest magnífic planeta.

Aquest mosaic en color natural, està enregistrat a 10 graus per sota de la cara il·luminada dels anells, mostrant-nos d’esquerra a dreta la seva estructura radial, l’anell C (amb les regions buides de Colombo i Maxwell); l’anell B amb la divisió de Cassini més enllà del buit de Huygens; l’anell A (amb les regions buides d’Encke i Keeler); i més lluny a la dreta de tot, l’estret anell F. L’amplada d’aquest conjunt cobreix aproximadament uns 65.700 quilòmetres.

Encara que és massa dèbil per ser vist en aquesta imatge, l’anell D que està situat just a l’esquerra de l’anell C.

És interessant de comparar aquesta imatge amb PIA08389, que ens mostra el costat fosc dels anells. La diferència relativa de brillantor de l’anell B, és força sorprenent. Quan està il·luminat pel Sol, l’anell B sembla més brillant que l’adjacent anell A i C; tanmateix en poder observar el costat no il·luminat de l’anell B, els anells A i C semblen més brillants. Aquest fenomen succeix perquè la densitat de l’anell B és més gran que l’anell A o C.

Aquest mosaic, està composat per un total de 45 imatges, preses per la càmera d’angle estre de la sonda, en unes sèries de 15 imatges en filtres vermell, verd i blau, durant un interval de quatre hores aproximadament.

Aquestes imatges varen estar capturades per la sonda Cassini de la NASA, el passat dia 26 de novembre de 2008, des d’una distància de 1,1 milió de quilòmetres, amb una resolució de la imatge de 7 quilòmetres per píxel.

anells-de-saturn.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 7, 2009 1:56 pm

    […] 3 Gener 2009. Una pentinada pels anells de Saturn.  […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.