L’energia fosca ajuda al creixement d’un univers en expansió.

Per primera vegada uns astrònoms han observat clarament els efectes de “l’energia fosca”, en una de les regions col·lapsades més massives de l’univers, gràcies a l’Observatori de Raigs X Chandra de la NASA.

La recerca de l’energia fosca, en les regions dels cúmuls de galàxies, s’ha combinat amb altres estudis, per tal de concretar quin és el destí de l’univers. Aquesta recerca ha combinat la investigació amb d’altres mètodes per detectar l’energia fosca, com pot ser en les explosions de les supernoves.

Aquests resultats obtinguts gràcies a les dades de radiació X, proporcionen una prova independent i molt important sobre la presència de l’energia fosca; la gravetat que accelera el creixement i expansió de les estructures còsmiques.

Els científics creuen que l’energia fosca, és una força de gravetat repulsiva, encara que no esta gaire clar la seva estructura. Entendre la natura de l’energia fosca, és ara un dels principals reptes de la ciència. Les possibilitats inclouen la constant cosmològica, que és l’equivalent a l’energia en un buit. Altres possibilitats indiquen una modificació en algun concepte de la Relativitat General, o en altres escales majors, en un camp físic més general.

Per ajudar a entendre i decidir entre alguna d’aquestes opcions, s’exigeix una nova manera d’observar l’energia fosca. Es tractaria d’observar com afefcta l’acceleració còsmica al desenvolupament gradual dels cúmuls galàctics.

“Aquest resultat, és podria descriure com a “desenvolupament  aturat de l’univers”, comenta l’Alexey Vikhlinin, membre del Smithsonian Astrophysical Observatory de Cambridge, el qual segueix, “Qualsevol cosa que estigui forçant l’expansió de l’univers, també està forçant el desenvolupament per alentir-lo”.

Vikhlinin i els seus companys de recerca, han utilitzat el Chandra per observar el gas calent d’una dotzena de cúmuls de galàxies, els quals són les estructures més grans de l’univers. Alguns d’aquests cúmuls estan relativament propers a nosaltres, mentre que d’altres estan a mig camí de l’univers.

Els resultats mostren que l’augment de la massa dels cúmuls de galàxies, s’alinea gradualment amb un univers dominat per l’energia fosca. Segons comenten els investigadors, els resultats són extraordinàriament coherents amb els càlculs de la seva distància, indicant que la Relativitat General s’aplica com era esperat en les grans estructures.

“Durant molts anys, els científics han volgut provar com funciona la gravetat a grans escales i ara, finalment ho podem fer”, comenta en  William Forman, coautor d’aquesta recerca. “Aquesta és una prova, que la Relativitat General, funciona”.

Combinant amb altres estudis , com poden ser  les supernoves, l’estudi del fons còsmic de microones i la distribució de les galàxies, amb les adedes de raigs X, ens dona una millor idea de les propietats de l’eneriga fosca.

darkenergy.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently