Un veïnat estel·lar devastat.

Aquesta imatge presa pel Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, ens mostra les circumstàncies adverses de viure a prop d’estrelles massives: la radiació i els potents vents estel·lars (regió de color blanc del centre de la imatge), que estan desplaçant el material necessari per la formació de planetes al voltant d’estrelles com el nostre Sol.

El material de formació planetària, es pot observar en forma d’estructures semblants a cometes, al darrera de les tres estrelles situades en el centre de la imatge. Les estructures en forma de cua mostren els esclats cap enfora de les estrelles massives.

La imatge és un bon exemple de com les estrelles semblants al Sol, poden escampar la matèria de formació planetària de les estrelles massives.

Aquestes estrelles del tipus solar, tene unes edats d’aproximadasment un o dos milions d’anys. Amb aquesta edat els planetes estan encara al voltant dels disc de pols i gas. Els astrònoms comenten que aquesta pols es arrossegada, des del disc exterior de les estrelles. Això significa que els objectes semblants a planetes com la Terra, formant-se al costat d’estrelles semblants al Sol, estarien segurs; mentre que planetes exteriors com Urà, quedarien convertits en pols arrossegada pel vent.

Aquesta imatge, ens mostra una part de la regió estel·lar anomenada W5, situada a 6.500 anys llum de la Terra, en la constel·lació de Cassiopea. És una composició de dades infraroges presses amb la càmera del fotòmetre multibanda. La llum amb una longitud d’ona de 3,5 microns correspona al color blau, mentre que la llum emesa en les regions on hi ha pols, és de 24 microns de color taronja-vermellós.

w52.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari