Uns astrònoms observen unes nanes marrons molt fosques.

Aquesta és una relació d’amistat, entre dues estrelles frustrades, o nanes marrons, cadascuna d’elles amb una brillantor equivalent a una milionèsima part del nostre Sol.

Els astrònoms és pensaven prèviament que aquell parell de bulbs foscos corresponien a una única nana marró. Però quan el telescopi espacial Spitzer de la NASA, va observar aquest objecte en detall, va poder mesurar acuradament la sevadèbil temperatura per primera vegada. El Spitzer, a més de mesurar la temperatura, va observar que aquest objecte, de fet eren unes nanes marrons bessones.

“Aquests dos objectes, són els primers en trencar la barrera d’una milìonèsima de la potencia de llum que emet el Sol”, comenta l’Adam Burgasser, membre del Institut Tecnològic de Califòrnia. Burgasser, és el responsable d’aquesta descoberta, que apareix publicada en la revista Astrophysical Journal Letters.

Les nanes marrons són com les marginades del cosmos. Són esferes compactes de gas que floten lliurement a l’espai, però que són massa lleugeres i fredes per ser estrelles, alhora que són massa calentes i massives per ser planetes. El nom de “nana marró”, prové que aquests petits objectes canvien de color gradualment a mesura que es redreden, de tal manera que no tenen un color definitiu. En realitat la majoria de nanes marrons, tenen una coloració vermellosa, si les poguéssim observar a simple vista.

Degut a la seva feble lluminositat, les fa molt difícils d’observar. La primera nana marró, és va descobrir l’any 1995.

Aquest duo de nanes marrons, notables per la seva brillantor excepcionalment baixa, s’anomenen 2MASS J09393548-2448279. Els astrònoms utiloitzant el Spitzer, han pogut comprovar la presència de les dues nanes marrons, observant una temperatura que oscil·la entre els 565º a 635º Kelvin (entre 290º i 360º Celsius). Això representa alguns centenars de graus més calentes que el planets Júpiter.

Per mesurar la seva brillantor, els investigadors havien de determinar primer la seva distància a la Terra. Després de tres anys de precisos càlculs, des del Observatori Angloaustralià, varen determinar que es troben en el cinquè lloc en proximitat a la Terra, es a dir uns 17 anys llum, dins de la constel·lació de l’Antlia.

Segons comenta en Burgasser, “Aquestes nanes marrons, són les lluminàries de mes baixa intensitat que coneixem en el cel. Igual que els fluorescents,  emeten una part important de la seva llum en una gamma molt estreta de la longitud d’ona, en aquest cas en infraroig”.

2mass-j09393548.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari