La sonda Hinode ens ensenya un nou Sol.

La nau espacial Hinode (Solar-B), és un projecte conjunt de l’Observatori Astronòmic Nacional del Japó (NAOJ), de l’Institut de les Ciències Astronàutiques i de l’Espai (ISAS/JAXA), i de la NASA. Aquesta sonda va ser llançada a l’espai el dia 22 de setembre del 2006, amb un potent telescopi de 50 cm de diàmetre per observar amb detall les diferents regions del Sol, la fotosfera, la cromosfera, els camps magnètics, etc.

La sonda obtindrà contínuament una sèrie d’imatges d’alta definició, una de les primeres la poden veure a continuació.

Es tracta d’una imatge que s’ha obtingut combinant els filtres G (430 nm) especial per observar la fotosfera (regió solar d’on procedeix pràcticament tota la radiació electromagnètica visible amb llum blanca, amb una temperatura d’uns 5.700º, el seu gruix és d’uns 200 km aproximadament), i CA IIH (397 nm) per observar la cromosfera (capa de l’atmosfera solar d’uns 15.000 km d’amplada de tonalitat vermellosa, amb una temperatura aproximada de 100.000º). En aquesta imatge podem apreciar la granulació de la fotosfera i una espectacular taca solar d’una grandària de 50.000 km (tres vegades i mitja més gran que la Terra). En aquesta fotografia es poden apreciar detalls de fins 0,2″ que corresponen als espais buits que queden entre la mateixa granulació solar.

hinode1.jpg

més informació a,  http://hinode.nao.ac.jp/news_e/20061127_press_e/

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari