Rius de gas que flueixen al voltant de noves estrelles.

Aquesta nova imatge presa amb el telescopi espacial Spitzer de la NASA, ens mostra una turbulenta regió de formació d’estrelles, on els rius de gas i els vents estel·lars erosionen les concentracions de material polsegós.

La imatge ens proporciona alguns dels millors exemples de tot això: ondulacions de gas, o ones de xoc en forma d’arc, formades al voltant de les estrelles, com si fossin unes agitades aigües còsmiques.

“Les estrelles són com els còdols que rodolen dins d’un riu”, comentava en Matt Povich, membre de la Universitat de Wisconsin. “Els forts vents que surten de les estrelles més massives del centre del núvol, produeixen un potent flux de gas en expansió. Llavors aquest gas s’ajunta amb la pols d’altres vents procedents d’altres estrelles i que tenen diferents direccions”. Matt Povich, és el responsable de l’article d’aquesta recerca, que ha estat publicat el dia 10 de desembre en la revista Astrophysical Journal.

El telescopi Spitzer, ha observat en radiació infraroja una tempestuosa regió, anomenada M-17, o nebulosa del Gigne. Aquesta nebulosa està situada en la constel·lació de Sagitari, a uns 6.000 anys llum de la Terra.

Dominant el centre de la nebulosa del Gigne, hi ha un grup d’estrelles massives (situades dins del cercle groc), que poden tenir una massa cadascuna al voltant de 40 vegades la del Sol. Aquestes estrelles centrals, disposen d’una brillantor superior al Sol i que varia entre 100.000 i un milió de vegades més i que alhora emeten potent vents estel·lars, carregats de partícules que viatgen a una velocitat aproximada de 7,2 milions de quilòmetres per hora. La potencia d’aquest vent, és capaç de foradar una profunda cavitat en el centre de la nebulosa, una prova de la erosió que poden provocar els naixements estel·lars.

El creixement d’aquesta cavitat empeny el gas enfront dels vents d’altres estrelles provocant d’aquesta manera les estructures en forma d’arc, tres dels quals es poden observar en aquesta imatge.

“Les estructures en forma d’arc, s’assemblen a unes aspes del temps interestel·lar, indicant la direcció dels vents dins de la nebulosa”, comenta en Povich.

“El gas que il·lumina aquestes regions de formació estel·lar, sembla molt fràgil i tènue, però aquests aspectes ens poden enganyar”, comenta en Robert Benjamin, coautor d’aquesta recerca i membre també de la Universitat de Wisconsin. “Aquestes estructures en forma d’arc, serveixen de recordatori per saber que les noves estrelles, no neixen en unes guarderies silencioses, si no que estan batudes per potents vents, més forts que els que tenim a la Terra”.

m-17.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari