El Hubble fotografia a M-13.

Com un remolí de brillants flocs de neu dins d’un globus, el telescopi espacial Hubble ens ofereix una ullada a les desenes de milers d’estrelles que és mouen en el cúmul globulars conegut com a M-13, un dels més brillants del hemisferi nord. Aquesta metròpoli de brillants estrelles, és observable fàcilment en el cel d’hivern en la constel·lació d’Hercules, inclús amb un cel relativament fosc el podem veure a ull nu.

M-13 és una residència d’unes 10.000 estrelles, que estan situades a uns 25.000 anys llum de nosaltres. Tota aquesta família, forma una esfera d’uns 150 anys llum de grandària. Aquestes estrelles es passaran tota la seva vida girant unes al voltant de les altres.

A prop del nucli, la densitat d’estrelles és aproximadament de 100 vegades superior al de la concentració d’estrelles al voltant del Sol.

En aquest cúmul, les estrelles més brillants vermelloses, són estrelles gegantines i velles. Aquestes antigues estrelles, s’han expandit unes quantes vegades els seus diàmetres originals i s’han refredat. Les estrelles blau-blanquinoses són les més calentes en aquest cúmul.

Aquests cúmuls globulars és poden localitzar al voltant de la nostra galàxia. M-13 és un dels 150 cúmuls globulars que envolten a la  nostra galàxia, la Via Làctia.

Els cúmuls globulars, contenen segurament les estrelles més velles de tot l’univers. Probablement varen formar part del primer disc estel·lar de la nostra galàxia, fent-les les més antigues de la Via Làctia. Per tant, estudiant els cúmuls globulars, podrem saber més sobre la història de la nostra galàxia.

Aquesta imatge és una combinació de les dades d’Un arxiu de les càmeres Wife Filed Planetary Camera 2 i de l’Advanced Camera for Surveys. Imatges preses en diferents dates: novembre 1999, abril 2000, agost 2005 i abril 2006. Les imatges recullen informació de diferents filtres de longitud d’ona, en llum blava, visible i infraroja.

m-13.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently