Dipòsits d’aigua subterrània podrien generar els guèisers d’Enceladus.

Enceladus, una lluna de Saturn podria ocultar dipòsits d’aigua subterrània. Segons indiquen els científics que varen estudiar els guèisers que varen expulsar vapor d’aigua i gel, quan els va observar la sonda Cassini. “En tres llocs del Sistema Solar, sabem o sospitem que hi ha aigua en forma líquida a prop de la seva superfície”, comenta en Joshua Colwell, membre de l’equip de recerca de la Cassini i de la Universitat Central de Califòrnia. “Aquests tres llocs són: la Terra, Europa (un satèl·lit de Júpiter) i Enceladus (un satèl·lit de Saturn).

L’aigua és l’ingredient fonamental per la vida i si n’hi ha a Enceladus, tindà moltes complicacions per mantenir-se, encara que si és confirma l’escalfament d’aquest satél·lit per les forces de marea de Saturn, que són les responsables dels guèisers, podrà suggerir que pot ser una circumstància comuna en altres sistemes sistemes planetaris.

Utilitzant la informació rebuda per l’Espectrògraf d’Imatges en Ultraviolat (UVIS), l’equip científic ha trobat les probes que donarien versemblança a aquesta teoria, la qual afirma que els guèisers estant produïts per una profunda font d’aigua a l’interior d’Enceladus. Un cas anàleg el trobem en el llag Vostok situat a l’Antàrtida, on existeix aigua líquida per sota d’una densa capa de gel.

Els científics suggereixen que en el cas d’Enceladus, els trossos de gel podrien formar-se a partir del vapor d’aigua i  sortir a través de les esquerdes de l’escorça de gel, abans de projectar-se cap a l’espai. Això és el que possiblement varen detectar els instruments de la Cassini els anys 2005 i 2007 i que va servir de base per l’equip de recerca.

L’equip també suggereix una altre hipòtesis menys probable. Aquesta teoria indica, que els guèisers de gas i pols observats, estarien produïts per la vaporització del gel sublimat al estar expolsat en el mateix moment que Saturn produeix les forces de marea. Encara que l’equip de recerca, va detectar aquests mateixos guèisers l’any 2007, en un període on aquestes forces de marea eren menors.

enceladus.jpg

Si voleum més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently