WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 15:38:04' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Topada entre galàxies.

A pesar dels 16 anys de treballs i el progressiu deteriorament del Telescopi Espacial Hubble, encara ens mostra imatges amb una alta definició, que ens proporciona la suficient informació com per observar amb detall la topada entre les galàxies NGC 4038 i NGC 4039 anomenades com les Antenes.

Aquesta colossal topada s’ha pogut fotografiar amb la Càmera d’Exploració Avançada del Telescopi Espacial Hubble, amb ella podem observar la parella de galàxies de magnitud visual 11, situades dins de la constel·lació de l’hemisferi sud del Corb.

La imatge ens mostra com sorgeixen milers de milions de noves estrelles confinades amb agrupaments i cúmuls estel·lars, i això passa a mesura que s’uneixen les dues galàxies, així mateix podem apreciar les zones més clares com a regions amb “súper cúmuls estel·lars”.

La meitat dels objectes dèbils de la imatge són cúmuls estel·lars acabats de formar-se que contenen desenes de milers d’estrelles. Les regions de color taronja pàl·lid a l’esquerra i dreta del centre de la imatge són els dos nuclis originals de les galàxies i estan constituïdes principalment d’estrelles antigues envoltades per filaments de pols. Ambdues galàxies estan esquitxades de brillants regions blaves on actualment s’estan forman estrelles, rodejades d’hidrogen en la imatge en color rosat.

La imatge permet distingir als astrònoms entre les galàxies i els súper cúmuls d’estrelles creades com a conseqüència de la col·lisió de les dues galàxies. S’ha calculat que tant sols el 10% dels súper cúmuls estel·lars formats a les Antenes sobreviuran més de 10 milions d’anys (penseu que la vida del Sol, es de 10.000 milions d’anys aproximadament), la majoria es dispersarà i les seves estrelles passaran a formar part individualment de la mateixa galàxia.

De totes maneres cal tenir en compte que prop d’un centenar de cúmuls massius, sobreviuran per formar els cúmuls globulars d’estrelles, semblants als que podem observar a la nostra gàlaxia, la Via Làctia.

antenes.jpg

més informació a , http://hubblesite.org/gallery/album/entire_collection/pr2006046a/

1 Comentari fins ara

  1. Neus Desembre 6, 2006 12:21 pm

    Aquesta foto és brutal!!! M’agrada molt!

Deixa un comentari