Nines Russes que envolten a una galàxia.

Aquesta imatge formada per dades de diferents instruments, ens mostra a M-84, una massiva galàxia el·líptica situada en el Cúmul de la Verge, a uns 55 milions d’anys llum de nosaltres. El gas calent que envolta a M-84, està enregistrat per l’Observatori de Raigs X Chandra, en color blau. Les senyals de ràdio provenen del Very Large Array en color vermell. La imatge que serveix de fons, correspon al Sloan Digital Sky Survey, en colors blanc i groc.

Podem observar un cert nombre de bombolles de gas calent, visibles en color blau en l’emissió de raigs X. Aquestes bombolles poden haver estat reventades, per les partícules relativistes generades pel forat negre supermassiu, que hi ha en el centre de M-84. Aquestes partícules viatgen cap enfora en forma de doble raig. Degut que les bombolles més petites, es troben dins de bombolles més grans, dona la impressió de les figures de les nines Russes, on les nines més petites es troben dins de les més grans. Aquestes bombolles superposades, evidencien els esclats que surten del forat negre central.

Les simulacions amb supercomputadors indiquen les interaccions dels forats negres supermassius amb el gas circumdant, que poden explicar com és formen aquestes “nines Russes”.

Les simulacions ens mostren les bombolles superposades, associades amb el final dels raigs i la seva complexa interacció amb el gas circumdant. Una mica semblant a les bombolles efervescents del cava dins d’una copa.

La dissipació de l’energia per so i ones de xoc generades per aquests esclats, així com els moviments addicionals que és generen, són els responsables d’escalfar el gas que envolta a M-84. Això alenteix el refredament del gas i suprimeix la formació de noves estrelles. Llevat que un forat negre experimenti un únic però extremadament increment d’activitat, els esclats múltiples són necessaris per suprimir la formació de noves estrelles i mantenir un equilibri entre el refredament i escalfament de llargs períodes de temps.

Les observacions també indiquen que la primera bombolla ha esclatat i el gas calent (mostrat en color vermell), s’està escampant pel seu entorn. La barreja d’aquest gas calent i el gas més fres de la galàxia, és una mostra d’un escalfament del gas circumdant dels forats negres supermassius, que encara no s’havia observat tant clarament fins ara.

m-84.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

Moved Permanently


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80
301 Moved Permanently