WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 21:30:02' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El Hubble observa unes estrelles gegantines.

Dues de les estrelles més massives de la nostra galàxia, que fins ara és trobaven envoltades en un misteriós núvol còsmic, han estat observades pel Telescopi Espacial Hubble, mostrant-nos uns detalls no observats fins ara.

La imatge ens mostra un parell de colossals estrelles: WR 25 i Tr16-244, situades en el cúmul obert Trumpler 16. Aquest cúmul està situat dins de la Nebulosa de Carina, una immensa regió de pols i gas, que és troba a uns 7.500 anys llum de la Terra. La Nebulosa de Carina, conté unes quantes estrelles ultracalentes, inclont-hi aquests dos sistemes estel·lars, així com també la famosa Eta Carinae, una brillant estrella blava, que té la lluminositat més alta observada fins ara.

Aquestes estrelles són molt brillants i produeixen grans quantitats de llum i calor, emetent gran quantitat de la seva radiació en ultraviolat, donant aquesta aparença blavosa. Són dues estrelles que cremen el seu combustible molt més ràpidament que d’altres estrelles. Vieun molt de pressa, com les estrelles joves.

WR 25 és la més brillant, situada en el centre de la imatge. TR16-244, és la tercera estrella veina més brillant, just en la part superior esquerra de WR 25. La segona estrella més brillant, és molt menys massiva, però que està més a prop de la Terra.

Probablement WR 25, sigui l’estrella més massiva i interessant de les dues. La seva veritable estructura va ser descoberta fa prop de dos anys per un grup d’astrònoms liderats per Roberto Gamen, de la Universitat de La Serena a Xile, els quals varen observar que és tracta d’un conjunt de dues estrelles. La més massiva és una estrella Wolf-Rayet, que podria tenir més de 50 masses solars. Aquesta estrella està perdent la seva massa molt ràpidament, expulsant la majoria dels seus estrats en forma de vents estel·lars rics en hidrogen. Mentre que la segona companya estel·lar, és tracta segurament d’una estrella amb la meitat de la massa, orbitant al voltant de l’estrella principal en uns 208 dies.

Les observacions del Hubble, ens han mostrat que TR16-244, de fet és un sistema estel·lar triple.

wr-25.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Novembre 30, 2008 1:50 pm

    […] 30 Novembre 2008. El Hubble observa unes estrelles gegantines.   […]

Deixa un comentari