WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-20 11:44:56' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

S’ha pogut identificar finalment un planeta a Beta Pictoris ?.

Uns astrònoms francesos utilitzant el Very Large Telescope de l’ESO, han descobert un objecte molt a prop de Beta Pictoris i que aparentment és dins del seu disc. L’objecte és troba a una distància equivalent a 8 vegades la de la Terra al Sol, és creu que probablement sigui un planeta gegant. Seria doncs, la primera imatge d’un planeta en aquesta estrella, com ho és Satgurn en el Sol.

Beta Pictoris és una estrella calenta, l’exemple més conegut d’estrelles envoltades per un disc de runa polsegós. Els discs de runa, compostos de pols que evolucionen de la col·lisió d’objectes més grans, són els embrions planetaris o d’asteroides. Aquest disc, va ser el primer en ser observar l’any 1984 i per tant el que està més ben estudiat. Observacions prèvies mostraven objectes cometaris, en un disc secundari i més inclinat en aquesta estrella.

“Aquestes senyals indirectes, suggereixen la presència d’un planeta massiu a una distància a l’estrella, equivalent entre 5 a 10 vegades la distància de la Terra al Sol”, comenta l’Anne-Marie Lagrange, responsable de l’equip de recerca. “Tanmateix, el principal repte que tenim ara, és investigar l’interior d’aquest brillant disc”.

Aquest equip francès va utilitzar l’any 2003, l’instrument NAOS-CONICA, instal·lat en una unitat de 8,2 metres de diàmetre del VLT de l’ESO, incorporant el sistema d’òptica adaptativa per la llum infraroja, per tal de poder estudiar l’entorn proper a Beta Pictoris.

Ara l’equip de recerca a reanalitzat les dades d’una manera diferent per buscar les traces d’aquest company, ajustant les dades de radiació infraroja.

Aquesta nova estratègia s’ha mostrat molt profitosa, per poder observar aquest feble objecte dins de l’aurèola de l’estrella.

 beta-pictoris1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari