Un cràter del pol nord que s’està reomplint de material.

Els dipòsits polars del planeta Mart, estant entre les regions més actives geològiques d’aquest planeta. Aquesta imatge ens mostra alguns processos que afecten al paisatge polar, tant en un referència actual, com d’un passat recent.

Les franges gebrades que cruen aquesta imatge des de la part superior esquerra fins a baix, són un testimoni de la força del vent, en la seva missió de redistribuir el material superficial.

En el centre de la imatge, podem observar un cràter meteòric d’uns 130 metres de diàmetre. Els cràters situats a sobre dels dipòsits polars, són molt rars, ja que els processos d’erosió en la seva superfície són relativament ràpids. És probable que aquest cràter s’hagi format fa menys de 10.000 anys, un temps molt recent, si el comparem amb el temps geològic. Les franges de material que surten de la vora del cràter s’han format de la mateixa manera, que existeix el transport de gel i pols per la superfície i troben un obstacle.

Tot i que la profunditat d’aquest cràter hauria estat d’uns 25 metres, ara com a conseqüència d’haver acollit sediments de pols i gel, és molt menys profund.

El cràter conté un dipòsit recent de gel, que segurament augmentarà al ja existent. Aquests cicles d’aportació de material i erosió, acabaran esborrant finalment aquest cràter de la superfície.

La imatge va estar presa per la càmera HiRISE, a bord de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter, el passat dia 28 de setembre de 2008, amb una resolució de 31,9 cm per píxel.

crater-reomplert.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari