Les ones de xoc polsegoses generen els ingredients dels planetes.

Les ones de xoc que hi ha al voltant de les joves i polsegoses estrelles, podrien estar creant la primera matèria per als futurs planetes, segons unes noves observacions del Telescopi Espacial Spitzer de la NASA.

L’evidència ens arriba en forma de cristalls minúsculs de quars, que el Spitzer va detectar formant-se al voltant de joves estrelles i que poden tenir els primers processos de formació planetària. Aquests cristalls anomenats cristobalina i tridimita, els quals és poden detectar en col·lades volcàniques a la Terra, o en cometes i també en alguns meteorits caiguts en el nostre planeta.

Els astrònoms ja sabien que els grans de pols cristal·litzats s’ajunten per formar partícules més grans, que més tard s’agrupen per formar els planetes. Però és varen sorprendre en detectar aquests cristalls de cristobalita i tridimita.

Què els fa tant especials aquests cristalls ?. Exigeixen algun tipus d’esdeveniment de calor ràpid, com les ones de xoc, per la seva formació.

Els descobriments suggereixen que la mateixa classe d’ones de xoc que provoquen els booms sònics en forma de raig, són els responsables de la creació d’aquesta matèria per tot l’univers.

“Estudiant altres sistemes estel·lars, ens podem assabentar dels mateixos orígens que va passar en els nostres planetes, fa 4.600 milions d’anys”, comenta en William Forrest, membre de la Universitat de Rochester.

Els planetes es formen dins del disc de pols i gas que envolten les estrelles joves. Comencen com uns senzills grans de pols, que circulen al voltant d’un disc de pols i gas, abans d’agrupar-se formant els planetes.

ingredients-dels-planetes.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari