El XMM-Newton i el Integral ens donen pistes sobre unes “centrals elèctriques magnètiques”

Les dades de raigs X i raigs gamma dels satèl·lits XMM-Newton i Integral de l’ESA, s’han utilitzat per provar per primera vegada els processos físics dels magnetars, una classe atípica d’estrelles de neutrons que brillen en raigs X.

Les estrelles de neutrons són romanents d’estrelles massives (entre 10 -50 vegades més massives que el nostre Sol), que s’han col·lapsat sota el seu propi pes. Constituïdes gairebé per neutrons (partícules subatòmiques sense carrega electrica), són uns cadàvers estel·lars que concentren una massa equivalent al nostre Sol, en una esfera d’uns 20 quilòmetres aproximadament.

Són tant compactes que una cullereta de matèria d’una estrella de neutrons, pesaria al voltant de cent milions de tones. Dues altres propietats físiques, que caracteritzen les estrelles de neutrons són: unes rotacions molt ràpides i uns potents camps magnètics.

Els magnetars formen una classe d’estrelles de neutrons amb uns camps magnètics ultraforts. Amb uns camps magnètics mil vegades més intensos, que una estrella de neutrons normal, són per tant els imants coneguts més potents del cosmos.

En comparació, necessitaríem uns 10 bilions d’imans comuns, per poder generar un camp magnètic comparable. Els sistemes d’emmagatzematge informàtic, quedarien esborrats instantàniament, si s’exposesin a un camp magnètic d’un sol d’aquests imants.

Fins ara s’han detectat 15 magnetars. Cinc d’ells, acostumen a expulsar raigs gamma repetidament SGRs, unes grans explosions molt curtes (aproximadament de 0,1 segon) de raigs gamma i molt intenses en radiació X. La resta estan associades amb pulsars de raigs X, a AXPs.

Encara que en un primer moment és creia que els SGRs i els AXPs eren objectes totalment diferents, ara sabem que comparteixen moltes propietats i que la seva activitat, està sostinguda pels seus potents camps magnètics.

xmm_picture1_l1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Desembre 29, 2008 7:37 pm

    […] 17 Novembre 2008. El XMM-Newton i el Integral ens donen pistes sobre unes “centrals elèctriques magnètiques”.  […]

Deixa un comentari