El Hubble observa el moviment d’un planeta a Fomalhaut.

El Telescopi Espacial Hubble, ha enregistrat per primera vegada unes imatges en llum visible, d’un planeta que dóna voltes a una altre estrella.

És creu que aquest planeta, té una massa equivalent a tres vegades la del planeta Júpiter. El planeta anomenat Fomalhaut b, orbita actualment al sud de l’estrella Fomalhaut, situada a uns 25 anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Piscis Australis (el Peix del Sud).

Fomalhaut ha estat una candidata pels caçadors de planetes, des de que al voltant dels anys 1980, és va descobrir un disc de pols al voltant de l’estrella, gràcies al Infrared Astronomy Satellite (IRAS).

L’any 2004, el coronògraf situat en la Càmera d’Alta Resolució del Hubble, va enregistrar una imatge en llum visible, on és resolia el cinturó de pols que envolta a Fomalhaut. En aquesta imatge, és resolt clarament l’estructura d’un anell de runa protoplanetària d’unes dimensions de 36.500 milions de quilòmetres.

El gran disc de runa similar a aquest, el Cinturó de Kuiper, que encercla el Sistema Solar, conté una gran quantitat de cossos glacials amb unes dimensions que varien, entre grans de pols, a la mida de petits planetes nans, com Plutó.

L’astrònom Paul Kalas, membre del Hubble i de la Universitat de Califòrnia, així com altres membre del seu equip, varen suggerir l’any 2005 que aquest anell estava sent modificat per la possible presència d’un planeta.

La confirmació d’aquesta envidència, va venir en quant el telescopi Hubble va poder tapar l’estrella dins d’aquest anell. El perfil del anell, és coherent amb la presència d’un planeta que gravitacionalment “guia” les partícules d’aquest anell.

Ara, el Hubble ha fotografiat la puntual font de llum del planeta, que és troba a uns 3.000 milions de quilòmetres de la regió més intensa de l’anell.

“Les observacions del Hubble, han estat increïblement precises. Fomalhaut b, és 1.000 milions de vegades més dèbil que la seva estrella. El programa d’observacions que varem començar l’any 2001, al final han donat resultat”, comenta en Paul Kalas.

Les observacions preses durant aquests 21 mesos, per el coronògraf del Advanced Camera for Surveys del Hubble, indiquen que aquest planeta, s’està movent al llarg d’un camí al voltant de la seva estrella. El planeta és troba a una distància de l’estrella de 18.000 milions de quilòmetres, més o menys 10 vegades la distància entre Saturn i el Sol.

fomalhaut.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari