El COROT observa per primera vegada els “tremolors solars” en altres estrelles.

Escoltar el Sol a través d’una tècnica similar a la sismologia, ha obert una nova porta per entendre com és l’intrerior del Sol. El satèl·lit COROT, ha aplicat ara aquesta nova tecnologia a tres altres estrelles, investigant d’aquesta manera aquests astres per primera vegada tal com és va fer amb el Sol.

Quan és varen descobrir les oscil·lacions globals del Sol, els científics s’adonaren que s’obria una finestra a l’interior de la nostra estrella. De la mateixa manera que la propagació de les ones sísmiques a la Terra, ens proporciona informació respecte al seu interior, les ones sonores del Sol, també ens trasmeten informació sobre el que està passant en la seva superfície.

Aquestes oscil·lacions també es poden observar en altres estrelles. Les oscil·lacions es poden detectar a través de la variació de la llum emesa per l’estrella, com un balanceig de la seva superfície (aquesta és la tècnica usada pel COROT).

“Existeixen altres tècniques per calcular les oscil·lacions estel·lars, des de la superfície de la Terra, però estan limitades en la seva durada”, comenta en Malcolm Fridlund, científic del projecte COROT de l’ESA, membre del Centre de Tecnologia i Recerca Espacial (ESTEC) dels Països Baixos i coautor d’aquesta recerca.

“Les inclemències meteorològiques, a més que no és pugui estuduiar les estrelles durant el dia, obliga als astrònoms a interrompre les seves observacions… Ara, la clau per detectar aquestes petites oscil·lacions estel·lars situades a gran distància de nosaltres, no resideix només en la sensibilitat d’un instrument, si no que també en la observació de l’estrella sense interrupció. Qualsevol interrupció produeix un soroll en les dades que poden tapar la senyal completament. Per això, és important disposar de bons instruments en la recerca de l’espai”.

corot2.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari