Filaments, bucles i badies en la Nebulosa del Cranc.

Aquesta imatge ens mostra el potent vent que emet el púlsar de la Nebulosa del Cranc, en forma de radiació X. La nebulosa s’alimenta del gir ràpid d’una estrella de neutrons, altament magnetitzada, o també anomenada “púlsar” (la podem observar com un punt blanc en el centre de la imatge). La combinació de la ràpida rotació, genera un potent camp magnètic i un intens camp electromagnètic que emet raigs de matèria i d’antimatèria, que sobresurten pels pols nord i sud del púlsar, així com un intens vent que flueix en totes direccions a partir del seu equador.

És creu que l’anell interior de raigs X, és una ona de xoc que indica el límit entre la nebulosa circumdant i el flux de matèria i partícules d’antimatèria des del mateix púlsar. Els electrons energètics i els positrons (antielectrons), es mouen cap enfora des d’aquest anell, il·luminant l’anell exterior i produint un ampli fulgor de raigs X.

Els filaments, bucles i les estructures en forma de badies que envolten la imatge, indiquen la presència del camp magnètic i les estructures de material més jove que està controlat pel moviment dels electrons i positrons.

Les partícules es poden moure ràpidament al llarg del camp magnètic, i viatjar durant uns quants anys llum abans de radiar la seva energia. Per contrast, al passar perpendicularment a través del camp magnètic, el viatge és més curt i també la seva perdua energètica.

Aquest efecte, pot explicar els prims i llargs filaments i bucles, així com els clars límits de les badies. La foscor de les badies situades en la part inferior esquerra, és probablement a causa dels efectes d’un camp toroïdal magnètic, que deu ser una relíquia de l’estrella progenitor.

cranc1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari