Arp 147, unes galàxies interaccionant.

El Telescopi Espacial Hubble, a través de la seva Càmera Planetària 2 de Gran Camp (WFP2), ens mostra uns objectes especialment intrigant: un parell de galàxies que estan interaccionant gravitatoriament, anomenades Arp 147.

Aquesta imatge, demostra que després d’una aturada, la càmera funciona a la perfecció, mostrant-nos un gran rendiment i uns objectes de gran bellesa.

Les dues galàxies estan orientades de tal manera, que semblen representar el número 10. La galàxia situada a l’esquerra, amb el número “u”, sembla estar relativament tranquil·la mostrant un lluminós anell llis estel·lar. Esta situada quasi bé en la nostra línia de visió. La galàxia de la dreta, que s’assembla a un zero, exhibeix un grup d’estrelles en forma d’anell, en un intens color blau.

Aquest anell blau, probablement s’ha format després que la galàxia passés a través de la galàxia de la dreta. Semblant a quan llemcem una pedra a una bassa d’aigua, l’ona expansiva genera cap enfora un anell. Aquesta ona de diferent densitat, col·lideix amb el material de la galàxia i a causa d’una estirada gravitacional, estira el material més dens que podrà formar noves estrelles.

La regió polsegosa vermellosa, situada a l’esquerra de l’anell, és probablement la localització del nucli original de la galàxia que va topar.

Aquest parell de galàxies, varen estar fotografiades els dies 27 i 28 d’octubre de 2008, amb la càmera WFPC2, amb filtres separats: el blau per la llum visible, i els filtres infrarojos per representar els colors blau, verd i vermell. Arp 147 està situada en la constel·lació de Cetus, a una distància de 400 anys llum de la Terra.

arp-147.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari