Observant els pols de Saturn en llum infraroja.

Aquesta és una vista dels dos grans ciclons,  situats en els pols oposats del planeta Saturn, obtinguda per l’espectròmetre visual i infraroig, que viatja a bord de la sonda Cassini.

Aquestes dues projeccions ortogràfiques d’alta resolució de les regions polars nord (a l’esquerra) i del sud (a la dreta), respecte a la posició dels anells i dels núvols i boires que envolten als pols. Les imatges estan preses en una longitud d’ona de 5 microns, aproximadament set vegades la longitud d’ona més vermella que pot observar l’ull humà. La resolució de les imatges és de 200 quilòmetres per píxel.

A l’esquerra podem observar una imatge detallada del pol nord de Saturn, una regió que no s’havia observat fins ara. La pel·licula cobreix un període de sis hores i està enregistrada des d’una distància de 240.000 quilòmetres, per sobre de la regió atmosfèrica més alta. En aquesta regió els vents circulen a una velocitat aproximada de 150 metres per segon (540 quilòmetres per hora), corresponent a una latitud de 88,3º sud, on s’observa un primer pla d’un brillant anell. El pol, es troba cobert per un petit núvol d’uns 600 quilòmetres aproximadament. Alhora observem, que el cicló s’allarga fins uns 12.000 quilòmetres envoltant l’exàgon. Aquest hexàgon, està format per una capa de núvols que també arriben a unes velocitats de més de 500 quilòmetres per hora.

La imatge del pol sud (a la dreta), obtinguda unes quantes hores més tart, ens mostra també un cicló polar, on observem clarament l’ull central dels núvols. Aquest cicló s’estén uns 15.000 quilòmetres cap enfora del pol.

Les dues estructures polars, la circular i la de forma rectangular, s’originen probablement en una regió profunda del planeta, que ajuda a la formació d’aquests ciclons. Aquests núvols, poden estar fins a 125 quilòmetres per sota de la calima. És creu que una part d’aquests núvols poden estar compostos per hidrosulfur d’amoni, pujant d’alçada gràcies a moviments convectius.

La calor interna del planeta, il·lumina els profunds núvols de Saturn per sota, fent d’aquesta manera una visió a contrallum. En aquestes imatges, s’ha invertit el contrast per tal de comprendre, com els veuríem si rebessin la llum del Sol.

Les imatges és varen obtenir el dia 15 de juny de 2008 (esquerra) i 16 de juny de 2008 (dreta), des d’una distància de 602.000 i 652.000 quilòmetres respectivament, per damunt dels núvols.

pols-de-saturn.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Novembre 30, 2008 1:51 pm

    […] 20 Octubre 2008.  Observant els pols de Saturn en llum infraroja.   […]

Deixa un comentari