El telescopi Fermi descobreix el primer pulsar de raigs gamma.

Amb una edat d’uns 10.000 milions d’anys, un cadàver estel·lar, ens envia al voltant de tres cops per segon, unes rafegues de raigs gamma en direcció a la Terra. Aquest és el descobriment del telescopi espacial de raigs gamma Fermi de la NASA. Aquest objecte es conegut com un pulsar, és el primer que només “parpalleja” en raigs gamma.

“És el primer exemple d’una nova classe de pulsars, que segurament ens donaran noves idees fonamentals, per tal de saber com es col·lapsen les estrelles”, comenta en Peter Michelson, de la Universitat de Stanford i responsable del Fermi Large Area Telescope, situat a Palo Alto, Califòrnia.

Aquest pulsar únic de raigs gamma, és el romanent conegut com CTA 1, el qual està situat a uns 4.600 anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Cepheus. La seva cadència en l’emissió de les rafegues, és de 316,86 mil·lisegons. El pulsar és va formar fa uns 10.000 milions d’anys i emet 1.000 vegades més energia que el nostre Sol.

Un pulsar apareix, quan una nana blanca gira ràpidament. Aquesta és el nucli massiu d’un Sol que ha explotat. Els astrònoms tenen catalogats uns 1.800 pulsars. Encara que la majoria es detecten gràcies als seus impulsos en senyal de ràdio.

“Creiem que la regió que emet els raigs gamma, és també la responsable de l’emissió de la radiació de baixa energia”, comenta l’Alice Harding del Goddard Space Flight Center.

“El Large Area Telescope, ens proporciona una prova única d’aquesta població de quasars en la nostra galàxia, uns objectes que fins ara desconeixíem”, comenta en Steve Ritz, científic del projecte Fermi.

El pulsar CAT 1, no està localitzat en el centre de l’expansió del romanent de la closca gasosa. Les explosions de les supernoves, poden ser algunes vegades asimètriques, transmetent d’aquesta manera una “puntada de peu”, a l’estrella de neutrons a través de l’espai. Basats en l’edat del romanent i de la distància del pulsar, els astrònoms creuen que l’estrella de neutrons s’està movent a una velocitat típica aproximada de 1.700.000 quilòmetres per hora.

El Fermi Large Area Telescope, escaneja el cel sencer cada tres hores, detectant fotons amb energies que varien entre els 20 milions a 300.000 milions de vegades l’energia de la llum visible. L’instrument observa de promig un raig gamma per minut, des del CTA 1, suficient com per que els científics puguin reconstruir el funcionament d’una estrella de neutrons; el seu període de rotació i la propoció en que està reduint la seva velocitat.

cta-1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Desembre 29, 2008 7:38 pm

    […] 21 Octubre 2008. El telescopi Fermi descobreix el primer pulsar de raigs gamma.  […]

Deixa un comentari