Observant d’aprop el naixement de les estrelles.

Uns astrònoms que han utilitzat l’interferòmetre del Very Large Telescope (VLT) de l’ESO, combinant amb les dades espectroscòpiques, per observar una jove estrella en una fase de massa intermèdia. Obtenint d’aquesta manera una visió molt precisa de com s’està formant. Amb aquests mecanismes, s’observa el material de formació de l’estrella, així com el gas del disc que surt expulsat, probablement com a conseqüència del vent estel·lar .

El naixement d’una estrella, prové d’un disc de gas i pols, que també pot proporcionar el material necessari per formar un sistema planetari. Degut que, les regions de formació estel·lar més properes a nosaltres, és troben a una distància d’uns 500 anys llum, motiva que aquests discs s’observin molt petits i això dificulta el seu estudi. Per aquest motiu, s’exigeix l’aplicació de tècniques especials que puguin afinar aquestes observacions.

La tècnica de la interferometria, aplica una combinació de dos o més telescopis, per tal d’augmentar la seva resolució. Per aquesta cirscumstància, cal separar els elements del interferòmetre entre els 40 i 200 metres. El Very Large Telescope Interfemometer (VLTI) de l’ESO, aconsegueix resolucions al voltant d’un mil·lisegon d’arc, equivalent a llegir aquesta frase a simple vista, des d’una distància d’uns 50 quilòmetres.

“De moment l’interferometria, s’ha utilitzat principalment per investigar la pols que envolta les joves estrelles”, comenta l’Eric Tatulli, des Grenoble i coautor d’aquesta recerca. “De fet la pols, és només l’un per cent de la massa total dels discs. El principal ingredient d’aquest, és el gas; la seva distribució  pot definir l’arquitectura final dels sistemes planetaris, que encara s’estan formant”.

La impressió artística que observem, ens mostra les condicions ambientals d’una jove estrella, mostrant-nos la geometria del disc de pols en l’àrea exterior i el disc de gas calent més proper a l’estrella central.

vlti.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari