El telescopi Spitzer aconsegueix observar l’interior del Holmes.

Quan el cometa holmes va fer una inesperada erupció l’any 2007, els astrònoms amateurs i professionals de tot el món, van dirigir els seus telescopis per intentar comprendre aquest espectacular esdeveniment.

Les observacions fetes del cometa, després de l’explosió pel telescopi espacial Spitzer de la NASA, s’endinsen en el misteri, mostrant-nos unes estranyes serpentines que formen una coscla de pols, que envolta al nucli. Les dades també ofereixen un rar aspecte del material alliberat dins del nucli, confirmant els descobriments previs de les sondes Stardust i Deep Impact.

“Les dades que han proporcionat el Spitzer, no s’assemblen al que veiem normalment en els cometes”, comenta en Bill Reach, del Spitzer Science Center de la NASA.”L’explosió del Holmes, ens dona una rara visió del interior dels cometes”.

Cada sis anys el cometa 17/P Holmes, retorna de les immediacions del planeta Júpiter, fins a prop del Sol, viatjant normalment sense incidents. Tanmateix, dues vegades en els últims 116 anys, el novembre de 1892 i l’octubre de 2007, el cometa Holmes va tenir una explosió mentre s’acostava al cinturó d’asteroides, augmentant d’aquesta manera la seva brillantor en un milió de vegades.

En un intent d’entendre aquestes estranyes apararicions, els astrònoms varen apuntar el Spitzer cap el cometa Holmes, el novembre de 2007 i el març de 2008, utilitzant l’espectrògraf infraroig per tal d’observar l’interior d’aquest cometa.

El mes de novembre de 2007, en Bill Reach va observar molta pols de silicats, o petits cristalls com petites gemmes. Va detectar materials similars, vistos ja en d’altres cometes que havien tingut impactes, incloent la missió del Deep Impact cap el cometa Tempel 1, així com les mostres recollides per la missió Stardust en el cometa Wild 2 (viatjant a 21.000 quilòmetres per hora), o l’explosió del cometa Hale-Bopp de l’any 1995.

Quan el Spitzer, va tornar a observar el cometa el març de 2008, la fina pols de silicats havia desaparegut i només eren presents les ´partícules més grans. “L’observació del mes de març, ens indica que només disposem d’una petita finestra de temps per observar la pols després d’un esdeveniment dins d’un cometa”, comenta en Bill Reach.

interior-del-holmes.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari