Una aquarel·la estel·lar.

Diferents longituds d’ona barrejades, com si és tractés d’un retrat fet amb una aquarel·la, ens mostren una activa regió de formació estel·lar.

Una combinació de diferents longituds d’ona de radiació X, infraroig i visible, amb els telescopis Newton XMM de l’ESA, Spitzer de la NASA i el Telescopi de Nova Tecnologia Europeu del Sud, ofereixen una nova visió de la regió estel·lar anomenada NGC 346, oferint noves dades sobre la formació d’estrelles a l’Univers.

NGC 346 és una brillant regió de formació estel·lar, situada dins del Petit Núvol de Magallanes, una galàxia nana que gira a 210.000 anys llum, entorn a la Via Làctia.

“NGC 346, és un zoo astronòmic”, comenta en Dimitrios Goulermis, membre del Max Planck Institut d’Astronomia d’Alemanya, autor d’aquest estudi que està publicat en la revista Astrophysical Journal, “Combinant les diferents longituds d’ona, viem que podem observar les diferents regions d’aquest núvol”.

Fins ara els astrònoms sabien que la majoria de les estrelles més petites de NGC 346, és creaven alhora com les estrelles massives, situades en el centre de la regió dins d’un gran núvol. La intensa radiació de les estrelles més massives, erosionava el núvol polsegós circumdant, provocant l’expansió del gas i alhora comrpimint la pols freda en noves estrelles. Aquest procés es coneix com “formació estel·lar provocada”. Els filaments vermells i taronges que envolten el centre de la imatge, mostren on ha ocorregut ja aquest procés.

Però la formació, d’un petit grup molt més jove, observat en la part superior de la imatge, no pot arribar a explicar aquest mecanisme. Els científics estan confosos per aquesta formació aïllada d’aquest grup d’estrelles.

ngc-346.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Octubre 17, 2008 4:39 pm

    […] 13 Octubre 2008. Una aquarel·la estel·lar.   […]

Deixa un comentari