Unes joves estrelles massives provoquen naixements estel·lars.

A uns 4.000 anys llum aproximadament de la Terra, s’amaga RCW 108, una regió on és formen estrelles dins de la nostra Via Làctia. La regió conté uns cúmuls de joves estrelles, immersos dins d’un núvol d’hidrogen molecular.

Utilitzant les dades de diferents telescopis, els astrònoms han pogut determinar que el naixement d’aquestes estrelles, està provocat per l’efecte d’unes properes estrelles joves i massives.

Aquesta imatge, és una combinació de les dades del Observatori de Raigs X Chandra (en color blau) i les dades infraroges del Telescopi Espacial Spitzer (en color vermell i taronja). Més de 400 fonts de raigs X ha identificat el Chandra dins de RCW 108. Es creu que un 90% d’aquestes fonts dX, formen part del cúmul i no pas d’estreles que poden estar al davant o al darrera del mateix cúmul estel·lar. El gas i la pols, tapen moltes de les fonts de raigs X de les joves estrelles,  que és localitzen en el centre de la imatge, això explica la poca concentració que enregistra el Chandra. Les dades del Spitzer, indiquen la localització de les estrelles en el cúmul, amb l’aparença d’un brillant núvol de color taronja i vermell, just en la part centre esquerra de la imatge.

Algunes d’aquestes estrelles formen part, dún cúmul més gran anomenat NGC 6193, que també són visibles en el costat esquerra de la imatge. Els astrònoms, pensen que els densos núvols de RCW 108, estan en un procés de destrucció, com a conseqüència de la intensa radiació que sorgeix de NGC 6193.

rcw-108.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari