El telescopi Spitzer observa uns ecos lluminosos.

Unes regions calentes a prop de les restes esmicolades d’una estrella que va explotar, semblen que tornan a repetir aquests primeres esclats, segons comenten uns científics del Telescopi Espacial Spitzer de la NASA.

Eli Dwek del Goddard Space Flight Center de la NASA i en Richard Arendt de la Universitat de Maryland a Baltimore, comenten que aquests ecos estan alimentats per la radiació de Cassiopea A. Una ona de xoc d’una supernova succeïda fa uns 11.000 anys.

“Estem veient el primer flaix de la supernova”, comenta l’Eli Dwek. Prèviament, uns altres investigadors del Spitzer, havien descobert regions calentes a prop de Cassiopea A, un romanent d’una supernova, que podrien reconèixer la importància d’aquestes taques i els seus ecos desplaçant-se. Dwek i Arent, han utilitzat les dades del Spitzer per investigar aquesta pols calenta i concretar la causa d’aquests ecos amb més precisió.

Sis petites regions de pols de silicats, estan a prop del romanent, amb unes temperatures que oscil·len entre els -173 i -123 graus Celcius. Encara que aquesta, pugui semblar una gèlida temperatura en el nostre planeta, està clarament per sobre si la comparem amb la típica pols interestel·lar.

Segons varen publicar en l’exemplar del 1 d’octubre del The Astrophysical Journal, els científics preveuen que l’únic esdeveniment que pot escalfar aquestes regions, és un potent i ràpid impuls de radiació ultraviolada i X, que podria haver anunciat la mort de l’estrella. Aquest flaix, que va poder ser cent mil milions de vegades més lluminos que la llum que emet el Sol, encara que amb una durada de només un dia aproximadament.

La llum d’aquesta explosió, va arribar a la Terra durant el segle 17é, encara que ningu la va observar. El descobriment del Spitzer, dona una segona oportunitat a l’estudi de com és desenvolupen les supernoves.

cassiopea-a2.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Octubre 17, 2008 4:39 pm

    […] 5 Octubre 2008. El Spitzer observa uns ecos lluminosos.  […]

Deixa un comentari